Задържаните вчера в Пловдив служители на Регионалната здравно-осигурителна каса и

...
Задържаните вчера в Пловдив служители на Регионалната здравно-осигурителна каса и
Коментари Харесай

В Пловдив са задържани четирима души за източване на 1.1 млн. лева от здравната каса

Задържаните през вчерашния ден в Пловдив чиновници на Регионалната здравно-осигурителна каса и свързани с тях лица за източили от НЗОК 1.1 млн. лв. за година половина. Това заяви на конференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, представен от радио " Фокус " - Пловдив.

Задържаните са общо четирима, като двама са чиновници на касата, има фармацевт и подставено лице. Те остават в ареста за 72 часа.

" Мозъкът " на схемата е фармацевтът Иван Деспотов, който е притежател на верига аптеки в Пловдив, настояват от прокуратурата. Чрез закриване и откриване на сдружения, притежаващи аптеки, той е успявал да заблуди системата за надзор в НЗОК.

В същото време, вместо да реализират надзор, шефът на Дирекция за надзор на аптеките в звеното на здравната каса в Пловдив и шеф на отдел на същото място са подпомагали лъжливата скица против пари. В резултат инспекции на аптеките на Десподов изобщо не са били правени.

За последните две седмици посредством схемата са изтеглени 89 000 лв. и още толкоз единствено във вчерашния ден. Парите са били разпределени сред четиримата участници в схемата. При вчерашната интервенция парите са били открити при всеки един от арестуваните.

На всички са повдигнати по две обвинявания, само подставеното лице е с едно обвиняване за документна машинация. Наказанията, които са планувани в закона за тези закононарушения, са отнемане от независимост от 10 до 20 години за документни измами и от 3 до 15 години затвор за предоставяне и приемане на рушвет в изключително огромни размери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР