Задържаните в Румъния наши моряци вече са у дома, но

...
Задържаните в Румъния наши моряци вече са у дома, но
Коментари Харесай

Задържаните в Румъния наши моряци вече са у дома, но случаят се заплита


Задържаните в Румъния наши моряци към този момент са вкъщи, само че казусът се заплита. Българските моряци, арестувани в петък за незаконен улов край Румъния, са към този момент у нас.
Трите риболовен кораба остават в Констанца.
Междувременно от съдружие „ Черноморски изгрев “ желаеха оставката на шефа на организацията по риболовство (ИАРА).

По време на среща с риболовците в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев също взе отношение по тематиката, като съобщи: „ Все още няма формален акт, въз основа на който българските риболовци са арестувани, а това буди съществени терзания “.
Той уточни, че имат доста подозрения за законността на този акт.
„ Доколкото разбираме, българските кораби са били арестувани въз основа на условия извънредно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в областта на рибарството. Европейското законодателство има превес над всевъзможен тип национални декрети, наредби и разпоредби “, добави той.

Заместник-министърът съобщи, че в понеделник в незабавен порядък в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички
страни, които имат отношение по въпроса.
„ Ще окажем цялостно подпомагане на нашия бранш. Имаме директна връзка с българския дипломат там и с другите контролни органи, в това число ИАРА, добави Събев.Относно настояването на оставката на шефа на ИАРА – доцент доктор Ваня Стаматова, Събев отговори, че „ сега, в който се установи в действителност съображение за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат подхванати съответните ограничения “. По думите му обаче промяната на изпълнителен шеф на организация лишава софтуерно време и в случай че в този момент се премине към такива административни процедури, „ може да създадем неприятна услуга на бранша “.
В отговор на желаната оставка, по-рано в неделя,
самият шеф на ИАРА, доц. доктор Ваня Стаматова разгласи, че няма да подаде оставката си.

Пред публицисти тя съобщи, че към момента ИАРА не е получила публични документи, разкриващи елементи към задържането на българските риболовни кораби от румънската страна.

„ От румънска страна няма постъпило нищо публично за това какво тъкмо се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци и са помолили румънските си сътрудници корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Ще помогнем с каквото можем в границите на нашите пълномощия “, сподели тя.

Стаматова се извини на риболовците и акцентира: „ Никога не съм наричала риболовците, които са били хванати, бракониери. Дали са такива може да каже само съдът “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР