Задържаните в петък български моряци за незаконен лов край Румъния

...
Задържаните в петък български моряци за незаконен лов край Румъния
Коментари Харесай

Задържаните моряци в Румъния вече са в България

Задържаните в петък български моряци за противозаконен лов край Румъния към този момент са в България. В Констанца остават и трите риболовен кораба. Междувременно от съдружие " Черноморски изгрев " желаеха оставката на шефа на организацията по риболовство (ИАРА).

„ Все още няма формален акт, въз основа на който българските риболовци са арестувани, а това буди съществени терзания “, това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на среща с риболовците в Балчик.

Той съобщи, че има много съмнения за законността на този акт.

" Доколкото разбираме, българските кораби са били арестувани въз основа на условия извънредно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в областта на рибарството. Европейското законодателство има превес над всевъзможен тип национални декрети, наредби и разпоредби “, добави още Събев.

„ Ще окажем цялостно подпомагане на нашия бранш. Имаме директна връзка с българския дипломат там и с другите контролни органи, в това число ИАРА ", безапелационен бе той.

Стана въпрос и за настояването на оставката на шефа на ИАРА - доцент доктор Ваня Стаматова, Събев разяснява, че „ сега, в който се установи в действителност съображение за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат подхванати съответните ограничения “, „ може да създадем неприятна услуга на бранша “.

В отговор на желаната оставка, по-рано в неделя, самият шеф на ИАРА, доцент доктор Ваня Стаматова разгласи, че няма да подаде оставката си.

Пред публицисти тя съобщи, че към момента ИАРА не е получила публични документи, разкриващи елементи към задържането на българските риболовни кораби от румънската страна.

" От румънска страна няма постъпило нищо публично за това какво тъкмо се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци и са помолили румънските си сътрудници корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Ще помогнем с каквото можем в границите на нашите пълномощия “, сподели тя.
" Никога не съм наричала риболовците, които са били хванати, бракониери. Дали са такива може да каже само съдът. ", съобщи Стаматова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР