Задържаните служители в ГДБОП са най-високите постове и е трябвало

...
Задържаните служители в ГДБОП са най-високите постове и е трябвало
Коментари Харесай

Гешев: Арестуваните в ГДБОП са били на хранилка на всяка наркогрупа, която си е плащала

" Задържаните чиновници в ГДБОП са най-високите постове и е трябвало да противодействат на наркотрафика. Тези чиновници са знаели по какъв начин работят службите и прокуратурата, и вместо да работят против престъпността и в интерес на жителите, са били на хранилка в незаконния свят. Никой не знае какъв брой време тези хора са били от другата страна, само че в групата вземат участие и хора, които не са от Министерство на вътрешните работи, и човек, който е разполагал с интернационална полицейска карта ", заяви пред Българска национална телевизия основният прокурор Иван Гешев.

" Разследването на спецпрокуратурата и Министерство на вътрешните работи лиши няколко месеца ", посочи той.

" Заловените чиновници са се занимавали с логистика на разнообразни незаконни наркогрупи, удряне на техни съперници, обещания за протекция, и всякаква такава активност. Помагали са на всички групи, които са си плащали, даже и на съперници в сектора. На крачка са били на компрометират доверието на страни от Европейски Съюз, – наши партньорски страни ", добави основният прокурор.

Относно мненията, че прокуратурата нападна консултант на президента сега, в който Радев подлага на критика премиера, основният прокурор отговори, че президентът е политик, а в последните седмици има поредност политически изявления, в които се включва и президентът.

“Лидерът на една от партиите в обединението сподели, че правим политическо ликвидиране при арестуването на Нено Димов. Същия човек сподели нещо и за танкове. Радев прави следващите политически мнения и присъщото за българския политически живот е, че постоянно виновността е в другия. Когато опре до теб, твоята партия и ползи, нещата се обръщат”, разяснява още Гешев.

Записът с премиера Борисов се ревизира, има формирана инспекция в СГП, към този случай са присъединени и поредицата фотоси, оповестени в интернет, добави прокурорът.

" През годините упрекваха прокуратурата, че прави секрети неща, а в този момент, когато сме невиждано открити към обществото, ни упрекват противоположното. Разпространението на информация е в полза на жителите, а не те да слушат единствено обвинени, олигарси, нарушители, – българските жители би трябвало да бъдат осведомени за каузи с публичен интерес ", счита основният прокурор.

Какво манипулативно има в това да се оповестят пред обществеността чатове на президентски консултант и предприемач, касаещи съответен номер на криминалистическа регистрация с гледище тя да бъде изтрита? Или кое е манипулативното в това да оповестиш манипулативни чатове с искане за избран избор на дипломати? Седем дни преди да бъде публично оповестено правосъдно решение, някой към този момент има достъп до него – това не е редно.

Не давам отговор за това какво ще подхващат политиците за кадровите проблеми – Министерски съвет за ГДБОП и президентът за съветниците си – те сами дефинират.

" Аз дефинирам задачите на прокуратурата и това е да няма недосегаеми лица, изключително такива, които си мислят, че могат с пари и въздействие да назначават хора на постове. В България има над 95% неоправдателни присъди и това е голям % по отношение на междинния в Европейски Съюз ", посочи Гешев.

" Нашето законодателство е най-остарялото законодателство в Европейски Съюз – европейският прокурор Лаура Кьовеши споделя, че „ с въдица не можем да хванем слон “, а ние в България тъкмо това вършим – с въдица ловим слонове ", сподели още основният прокурор.

Проверяваме безусловно всеки сигнал, – стандартът ни е във връзка с всички сигнали да се ревизира еднообразно. През 2017 година никой не знаеше, че има спецпрокуратура, а в този момент множеството хора са чували най-вече за нея. Някой би ли си помислил, че Божков би се укривал от българското правораздаване, да вземем за пример?

Относно сигнала на Антикорупционния фонд за кражба на бизнес с присъединяване на прокурори, Гешев заяви, че прокуратурата към този момент се е самосезирала по медийни изявления.

" Има наказани прокурори с влезнала в действие прокурори – знам, че и в моето стадо има мърша и имам съответни сигнали, само че би трябвало да се разграничат случаите за морална и друга отговорност. Например с прокурора в Русе – това е скандал от размера на Красьо Черния, само че този човек има капчица достолепие и чест, откакто си подаде оставката ", добави основният прокурор.

Хората, които нямат морал, са най-долу в класацията ми – тези хора са гьонсурат – за тях можем единствено да събираме доказателства и да ги привличаме към наказателна отговорност. В никоя страна от света няма процедура, съгласно която някой политик, публицист или различен да показва на прокуратурата кой да бъде разследван. Независимо дали настояванията за това идват от президента или премиера, или от партия, няма значение – прокуратурата не предстои на напън.

" Президентът е измежду политиците, които нападат прокуратурата, когато са наранени техни политически ползи ", посочи Гешев.

Относно прокурора Кънев, наблюдаван и оповестен от Васил Божков, Гешев разяснява, че Божков евентуално е платил на някогашни пенсионирани слуители на Министерство на вътрешните работи, които са проследят прокурора.

" Във вторник бяха осъществени дейности във връзка с различен консултант на Радев, беше конфискуван телефона му, беше обискиран дома му, само че никой не разбра, тъй като нямаше извикани медии. Вчера е бил разпитан трети консултант на президента ", добави основният прокурор.

" Към момента казусът с ковид не стои добре, – този проблем е от подготвеност на Народно събрание и на политическата ни класа – дали те се повлияха от политически ползи, това ще преценяват българските жители в бъдеще. Заради политиците ни през годините сме печелили борби, само че сме губили войни ", добави Гешев.

" Анализирам безусловно всички рецензии без значение от кое място идват, преценям дали са съответни, и в случай че са такива – поправям държанието си. Множество от офанзивите са в персонална посока и от частен темперамент – да вземем за пример доста такива идват от олигарси, които си заплащат на избрани медии да ме нападат ", приключи основният прокурор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР