Задържаните са десет лица на десет обекта в София тази

...
Задържаните са десет лица на десет обекта в София тази
Коментари Харесай

Разбиха мащабен канал за мигранти в София под фасадата на офис за бързи кредити

" Задържаните са 10 лица на 10 обекта в София тази заран. Един се търси, не е бил на адреса ", разяснява шефът на " Гранична полиция " и заяви, че по интервенцията още текат процесуално-следствени дейности, претърсвания и разпити на очевидци.

Едно лице е под " домакински арест " в Монтана.

Към осем от арестуваните ще има предявени обвинявания, към шестима обвиняванията към този момент са повдигнати и са с ограничения за задържане за 72 часа. За останалите след приключването на 24-часовата мярка за задържане ще се вземе решение, може би ще бъдат очевидци, сподели още Антон Златанов.

Задържаните са стопанисвали офис за бързи заеми в ж.к. " Младост 1А " в София . Те са построили канал за превозване на незаконни мигранти през територията на страната. За задачата са набирали водачи от клиентите на офиса си, които са били в затруднено финансово положение.

" Групата е работила по следния метод: има двама водачи, които посредством насила и закани са принуждавали изпаднали в парична непълнота и взаимозависимост хора да транспортират мигранти ", разясни основният комисар.

Те са съпровождали леките коли, пренасящи мигранти. Поддържали са връзка с другите водачи посредством мобилни приложения и навреме са ги предупреждавали за съществуването на полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти е отказвал да взе участие в трафика на мигранти, е бил подложен на закани и побои.

" Всички арестувани са българи. Интересното е, че водачите не са престъпно проявени ", сподели още Златанов и посочи, че половината от арестуваните също не са престъпно проявени и не са осъждани.

" Групата е доста огромна, с ясни и разнообразни равнища, с водачи, с техни помощници и реализатори ", разясни шефът на " Гранична полиция " и посочи, че маршрутът за превозването на мигрантите е бил от Турция към Западна Европа през Сърбия.

В някои от случаите мигрантите са били превозени от турско-българската до българо-сръбската граница непосредствено, а в други превозването е ставало на стадии. Организаторите на незаконната група са взимали сред 3500 и 4500 евро на мигрант.

" Изключително добра взаимна работа имахме под надзора на Софийска градска прокуратура през целия интервал. От няколко месеца следим групата, правим оперативно-издирвателни мероприятия ", сподели още Златанов и посочи, че реализация на толкоз огромна проведена незаконна група от години не е правена.

" Всеки, който се упражнява по разнообразни медии, че инцидентно са залавяни по кръстовища и след произшествия трафиканти на мигранти, би трябвало да си взима думите обратно. Тъй като доста пъти и аз, и мои сътрудници заявявахме, че от време на време се постанова да оставим трафиканта, водача на мигрантите да премине и да го заловим където и когато ние преценим, с цел да можем след няколко месеца да документираме в няколко тома доказателствен материал, за който да нямаме подозрение, дружно с прокурорите, за това че би трябвало да бъдат повдигнати обвинявания ", разяснява Антон Златанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР