Задържаните при арест да имат право да запазят мълчание, като

...
Задържаните при арест да имат право да запазят мълчание, като
Коментари Харесай

МВР предлага арестуваните вече да имат право да запазят мълчание


Задържаните при арест да имат право да запазят безмълвие, като за това ще бъдат осведомени от Министерство на вътрешните работи. Предложението е на вътрешното министерство във връзка реда на задържане.

За да пресекат злоупотреби с правата на арестуваните, от Министерство на вътрешните работи оферират те към този момент да са категорично записани. Освен правото на юрист и телефонно позвъняване, новото е, че арестуваните ще имат право да запазят безмълвие. Според юрист Николай Хаджигенов това няма да промени нищо значително, съобщи Нова телевизия.

„ С това се злоупотребява доста време. Тези декларация ще ги подписват и все по този начин ще им нарушават правата ”, счита юристът.

Промените са поради наказателна процедура на Европейската комисия против България, обвързвана с правата на индивида. Според някогашния вътрешен министър Емануил Йорданов това е крачка напред. Сега арестуваните подписват декларация, в която единствено се споделя, че са осведомени с правата си.

Адвокат Хаджигенов беше арестуван през април поради багра по табелата на Руското посолство. Преди дни съдът оповестил ареста му за противозаконен. „ По мотив личното ми задържане загатнах, че в Министерство на вътрешните работи царува безпросветна тъпотия, тъй като това е предумисъл. Това е институционална тъпотия. От това обаче страдат жителите, тъй като концепцията на Министерство на вътрешните работи в настоящия тип, в последните 33 година е не да брани правата на жителите, а да ги репресира ”, споделя Хаджигенов.

Нарушения при задържане обаче има освен в Министерство на вътрешните работи, споделят адвокати. „ Такава корист се среща освен в Министерство на вътрешните работи, а и в прокуратурата и съда. Дори при закриването на профилирания съд, ръководителят на второинстанционния съд си призна с половин уста, че е имало случаи, в които са прекалявали със задържането на обвинените ”, твърди Емануил Йорданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР