Задържането на лидера на опозицията в България Бойко Борисов е

...
Задържането на лидера на опозицията в България Бойко Борисов е
Коментари Харесай

ЕНП: Арестът на Борисов наруши основните европейски права

Задържането на водача на опозицията в България Бойко Борисов е срещу главните европейски права. Загрижени сме за положението на правовата страна в България. Има две правосъдни решения, че карцерът на водача на опозицията е бил противозаконен. Осъждаме уверено това нелегално деяние и се застъпваме за Бойко Борисов. Това съобщи ръководителят на ЕНП Манфред Вебер по време на развълнуван спор в Европейския парламент във връзка ареста на ръководителя на ГЕРБ.

Споровете в пленарната зала в Страсбург се развихри за това дали има двоен стандарт в Екологичен потенциал по тематиката за върховенството на закона и спазването на правата на жителите, откакто в дебатите се включиха главно десните и българските евродепутати. Това провокира Вебер да попита за какво е празна лявата част на залата и къде са социалистите и зелените. Същият въпрос зададоха и сътрудниците му от ЕНП, които взеха думата в дебата.

Къде е левицата през днешния ден, къде са зелените, и за какво в лявата част на залата царува тишина. Къде са всички тези хора, които всеки ден се застъпват за върховенството на закона, попита Вебер.

Той добави, че ЕНП се застъпва във всеки случай на нарушение на главните права. Напомни, че дружно със социалистите се застъпват за спазването на правата в Полша, в Румъния. Навсякъде, където липсва господство на закона, би трябвало да се намесим, безапелационен бе той. И подсети, че след ареста на Борисов бе изпратена незабавна задача в България.

Когато става въпрос за демокрацията в Европа, не можем да останем слепи за слуващото се в България, тъй като върховенството на закона би трябвало да се съблюдава и там, безапелационен бе Вебер.

В изявлението си евкоромисарят по правораздаване Дидие Рейндерс не взе особено отношение по проблема с ареста на Борисов, а приказва за значимостта на опазването на човешките права.

Европейска комисия е страж на полезностите, показани в договорите за съюза, само че ролята й не е да се намесва в политически следствия в страните членки. Компетентните органи би трябвало да проверяват, като се съблюдават правата на обвинения. В съответния случай съдът е излязъл с решение, че има нарушавания. Ще се въздържа дотук, сподели Рейндерс.

Той изясни, че задача на националните органи е да се занимават с нередности в правосъдната система. И напомни резултатите и рекомендациите в частта за правосъдната промяна в България от Доклада за правовата страна за 2020 година Като изясни, че Европейска комисия следи да се транспонират вярно евродирективите в България.

От името на председателството на Съвета на Европейски Съюз пък Микулаш Бек изясни, че приоритет за тях е върховенството на закона, което е в основата на демокрацията и приказва общо по тематиката. Като изясни, че през ноември следва разискване на събитията в Полша, Португалия, Румъния и Швеция, което още веднъж ще е мотив да се поговори за провокациите пред върховенството на закона.

Техните изявления провокираха десните.

Къде са либералите, къде са зелените, къде е Вера Юрова, попита пък Йерун Ленарс, който е представител на групата на ЕНП в Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи. Той подлага на критика Европейска комисия, че би трябвало да поеме отговорността си по-сериозно.

Преди 6 месеца водачът на българската съпротива Бойко Борисов бе задържан за 24 часа по искане на тогавашния министър председател Петков без присъединяване на арбитър. Две правосъдни инстанции дефинираха задържането за непозволено. Не са спазени стандартите и този арест е бил напрактика незаконен. Независимата правосъдната система си свърши работата, разяснява Ленарс.

Върховенството на закона не може да бъде обсъждано селективно, единствено когато дава отговор на дадените цели на политическа партия, подлага на критика и Андрей Ковачев. Той попита дали е инцидентно, карцерът е в деня, в който Борисов разгласи, че ГЕРБ поддържа изпращането на оръжие за Украйна.

Демокрацията изисква от нас да осъдим всеки акт на политически произвол, без значение от политическите ни, безапелационен бе Ковачев.

Днес ми е чудно - всекидневно левите и зелените бързо пишат резолюции, само че когато става дума за водач реакционер, всичко е безобидно за тях, сподели и Моника Холмайер, която е ръководител на Комисията по бюджетен надзор. Тя подсети, че би трябвало да има заповед за арест и не може случайно служители на реда, по заповед на премиера, да арестуват водач на опозицията. Нали приказваме за господство на закона, попита тя.

Вероятно всички бългаски партии желаят правосъдна промяна и в случай че е належащо 2/3 болшинство за това, то Бойко Борисов нищо не може да направи, изясни Холмайер.

Трябва да се зачитат правата на всички, без значение от политическата им ориентировка. Всеки има право да бъде третиран равнопоставено, безапелационен бе евродепутатът Томаш Здеховски. Не си представям един ден, в случай че стана министър председател, да задържам предходния, да поседи малко зад решетките - за 24 часа и толкова. Това да не е Русия?, разяснява той. Обясни, че полицията и прокуратурата са длъжни да работят със средства, с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните набези и да стартираме да действаме рационално, добави той.

Методи на властническо ръководство, които са многократко осъждани в тази зала, бяха употребявани от премиера Кирил Петков и неговия вътрешен министър Бойко Рашков, разяснява пък Емил Радев. Според него, в случай че в този момент се постави точка на този проблем, това няма да спре бъдещи репресии. Той също упрекна левите в двоен стандарт и ги попита дали са щели да мълчат, в случай че по времето на Борисов бе задържан опозиционен водач. Критикува и мониторинговата група за България, че също мълчи по тематиката.

Няма да храча страната си, нито да вляза в ролята на жертва. Искам да решим един европейски проблем - едни инцидентно попаднали в политиката хора взеха решение да се разправят с опозицията, като тикнат водача й в пандиза. Но това я направи нея по-силна, а тях подсъдими, разяснява и Андрей Новаков.

Според него това, което би трябвало да тормози Екологичен потенциал е, че карцерът бе изработен ден, откакто Борисов разгласи, че е за оръжие за Украйна. Той зае вашата позиция и заплати цената за това, добави Новаков. И той приказва за двойните стандарти, като даде образец в случай че министър председател от ЕНП в Гърция или Хърватия тиква в пандиза водач на опозицията от зелените или социалистите, в пленарната зала щяло да има гладни стачки.

Днес мълчите. Ако на следващия ден се случи във вашите страни, ще е късно да крещите, сподели Новаков.

Накрая еврокомисар Райндерс още веднъж изясни, че Европейска комисия няма пълномощия за изговаряне по обособени случаи, по които се произнасят националтие правосъдни органи.

Европейска комисия поддържа тази линия, без значение от това за кой съответен случай става дума. Следила е и други случаи, свързани с политици в Словакия да вземем за пример. Именно националните правосъдни органи са тези, които са длъжни да се занимаят с определянето на законността или незаконността на сходни дейности, изясни той.

Виждаме по какъв начин действа правосъдната система в България, съдът двукратно постанови, че е имало незаконосъобразност и е отменил заповедта на задържане. Тези въпроси са значими и ги следим, само че не можем да се произнасяме по обособени случаи, добави еврокомисарят по правораздаването.

Заради мандата на Съвета не мога да взема позиция, само че Председателството и Съвета залагат на спазването на правовия ред и правата на индивида. Председателството ще обърне изключително внимание на опасенията, показани през днешния ден, разяснява и Микулаш Бек.

Илхан Кючюк пък употребява дебата, с цел да повтори недоволствата на Движение за права и свободи от дейностите на Министерство на вътрешните работи по време на изборите предходната година, за които партията сезира Екологичен потенциал.

 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР