Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта

...
Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта
Коментари Харесай

Съдът окончателно обяви задържането на Бойко Борисов за незаконно

Задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за правда и за непроизволност. Това се споделя в окончателното решение на Административния съд София-град, с което заповедта за ареста на Борисов е оповестена за противозаконна, сподели инспекция на

Припомняме, че водачът на ГЕРБ беше арестуван вечерта на 17 март, дружно с някогашния финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският областен съд (СРС) разгласи за противозаконни задържанията и на тримата.

От Министерство на вътрешните работи обясниха, че следствието е по сигнал на гражданското съдружие „ Боец “, обвързван със фотосите с пачки евро и златни кюлчета, както и с изказвания на Васил Божков, че е бил изнудван да заплаща подкупи на Борисов. Още през април СРС разгласи задържането за нелегално, като в решението си арбитър Николай Урумов уточни, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на някогашния министър председател с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията Борисов да бъде задържан.

В решението на съда се споделя още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, защото е нарушен правилото на пропорционалност по Административнопроцесуален кодекс, защото според член 6, алинея 2 от кодекса, административният акт и неговото осъществяване не могат да засягат права и законни ползи в по-голяма степен от най-необходимото за задачата, за която актът се издава.

„ В съответния случай, нито е обосновано, нито е потвърдено, че за постигането на законова цел е било належащо задържането за период от 24 часа “, написа АССГ и оставя в действие решението на районния съд за анулация на заповедта. Столичната полиция пък е наказана да заплати на Борисов 480 лв. разходи по делото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР