Задържането на бизнесмена Николай Банев под стража е тревожно дълго,

...
Задържането на бизнесмена Николай Банев под стража е тревожно дълго,
Коментари Харесай

Баневи с първо осъдително решение срещу България в Страсбург, чакат се още

Задържането на предприемача Николай Банев под стража е обезпокоително дълго, а от един миг нататък става и голословно. Същевременно, с гръмотевичните си изказвания пред медиите по проблема " Баневи ", целящи главно пиар резултат, основният прокурор Иван Гешев е нарушил презумпцията за невиновност по отношение на Банев и брачната половинка му Евгения.

Това приема Европейският съд по правата на индивида в Страсбург в решение по делото, оповестено във вторник. Българската страна ще би трябвало да заплати относително невисоко обезщетение на Баневи - 7,800 евро на Николай Банев и 6,000 евро на Евгения Банева, плюс 6000 евро за разходи по делото.

Това е следващото решение на Съда в Страсбург, което обрисува два основни казуса в българското наказателно правосъдие - профилираното правораздаване е целеустремено преднамерено и репресивно, а решенията на спецсъдилищата по ограниченията за неотклонение са официални и стереотипни, без да се вземат поради значими обстоятелства, с което в действителност обслужват обвиняването. Прокуратурата злоупотребява с пълномощията си, а основният прокурор напряко произнася присъди пред медиите без да се интересува даже от правната дефиниция на обвиняванията.

Решението потвърждава вредата от спецправосъдието, разяснява за " Капитал " юрист Михаил Екимджиев, който реализира отбраната в Страсбург дружно с адв. Катина Бончева.
Михаил Екимджиев: Поредно доказателство за незаконните пристрастености на Главния прокурор Решението е извънредно потребно и навременно за българския политически и юридически подтекст. То потвърждава вредата от профилираните прокуратури и съдилища за върховенството на правото и за правовата страна в България. На последващо място, решението на Европейски съд по правата на човека за следващ път потвърждава незаконните пристрастености на основния прокурор. Когато един основен прокурор умишлено нарушава конституционната хипотеза за невиновност, това значи, че той прави закононарушение по член 282 от Наказателния кодекс - корист с власт. От тази вероятност " самостоятелните и ерудирани български прокурори ", които съгласно Конституционния съд, а и съгласно техния шеф, могат да проверяват основния прокурор, когато са налице задоволително доказателства по смисъла на Наказателно-процесуален кодекс, имат брилянтен мотив още през днешния ден да издигнат обвиняване против Гешев - надали има по-убедително доказателство от решение на Европейски съд по правата на човека, което открива, че злоупотребявайки с властта си Гешев е нарушил българската конституция и европейската спогодба за човешките права. Точно три години след задържането през октомври 2018 година
Решението на Страсбург идва тъкмо три години от задържането на семейство Баневи на 26 октомври 2018 година на летището в Ница, осъществено от френската полиция по искане на българските управляващи. Задържането е осъществено по европейска заповед за арест (ЕЗА) в миг, когато Баневи се качват на аероплан за България, което е било известно на полицията и прокуратурата в България доста преди този момент.

От този миг и до момента Николай Банев е лишен от независимост, като първите близо два месеца - във Франция. До юни т.г. той бе с мярка за неотклонение задържане под стража, а след това мярката му бе изменена на домакински арест. След ново искане за по-лека мярка, съдът му наложи гаранция от 1 млн. лв., само че той съобщи, че не може да я заплати, тъй като няма приходи и имуществото му е запорирано. Така или другояче втората инстанция реши, че не следва да се трансформира наложената мярка домакински арест, която е следена и с електронна гривна. Евгения Банева бе освободена от ареста през юли 2019г.

През това време Банев има близо 20 следващи претенции за смяна на мярката за неотклонение, които до юни т.г. непроменяемо са отхвърляни с бланкетни, декларативни и стереотипни претекстове от съда. Във всички правосъдни решения непроменяемо съдът се базира на обстоятелството, че Баневи са арестувани в ЕЗА във Франция, без да прецизира, че това става в миг, когато те са се качвали на аероплан за България, което е било обявено персонално от тях на проверяващите органи.

Европейски съд по правата на човека прави оценка общата дълготрайност на задържането на Банев като тревожна, а в същото време дефинира като незадоволителни и неуместни претекстовете за задържането на Банев след декември 2020 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Технологии 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Вечерни вести 3 Технологии 1 Технологии 2 Компании 3 Технологии Шест тъжби до Страсбург досега
За целия този интервал от задържането си до момента Баневи са подали 6 тъжби до Съда в Страсбург, като шестата е пусната едвам преди седмица - при започване на октомври. Първите три тъжби, подадени надлежно през април 2019 година, октомври 2019г. и април 2020 година, са обединени в настоящето дело, останалите ще бъдат предмет на друго решение или решения.

Причината за подаването на шест обособени тъжби юрист Михаил Екимджиев изяснява с естеството на нарушаванията на член 5 от конвенцията за правата на индивида (право на независимост и сигурност). Тези еднотипни нарушавания на процедура са позволени при всяко настрана искане за смяна на мярката за неотклонение задържане под стража, а шестата тъжба е против домашния арест. Съгласно член 35 от конвенцията недоволство за обещано нарушаване може да бъде направено най-късно в 6-месечен период от датата на последното решение на националния съд, с което са изчерпани вътрешните правни средства за отбрана против това нарушаване. От 1 август т.г.този период се редуцира на 4 месеца.

В случая, при всяко разглеждане на тъжба против мярката за неотклонение на Банев, Специализираният углавен съд и Апелативният профилиран углавен съд позволяват голям брой нарушавания на разнообразни аспекти на член 5 от конвенцията, които могат да бъдат релевирани в Страсбург най-късно след 6 месеца от осъществяването на нарушаването, а в този момент към този момент - 4 месеца. И защото мярката за неотклонение на Банев е обжалвана неведнъж, последно преди два месеца, това изяснява доста тъжби, споделя адв. Екимджиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР