Задържане под стража или домашен арест ще поиска спецпрокуратурата за

...
Задържане под стража или домашен арест ще поиска спецпрокуратурата за
Коментари Харесай

Георги Попов пред съда: Завърнал съм се, за да изчистя името си и да се грижа за близките си

Задържане под стража или домакински арест ще изиска спецпрокуратурата за посочения за Георги Попов, апетитен за дясна ръка на обвинявания в 18 закононарушения и укриващ се Дубай Васил Божков. Това заяви заместник-ръководителят на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по следствието против Божков Ангел Кънев.

От своя страна Попов означи, че се е върнал, с цел да почисти името си, и помоли да бъде пуснат под парична гаранция.

Попов е упрекнат задочно за присъединяване в проведена незаконна група, ръководена от Божков.

Кънев изясни, че Попов се е върнал у нас в границите на екстрадиционно произвеждане по искане на българската прокуратура до способените управляващи в Обединените арабски емирства.

" Поради това прокуратурата е длъжна, охранявайки правата на обвинения, да изправи същия пред съд за установяване на мярката му за неотклонение. Доколкото по делото има доказателства за първичното му укриване от проверяващите органи, ние внасяме искане в Специализирания углавен съд за установяване на мярка " задържане под стража " или " домакински арест ", сподели Кънев.

Спецпрокурорът изясни, че държавното обвиняване се е съобразило с обстоятелството, че Попов е оказал подпомагане при следствието - дал е подробни показания. По думите му той още е дал документи и доказателства по делото за здравословното положение на него и роднините му.

Според нас и мярка за неотклонение " парична гаранция ", в подобаващ размер, евентуално също би осигурила задачите на ограниченията за неотклонение, само че поради отговорностите на екстадиционното произвеждане - ние сме длъжни да представим обвинения пред съд ", добави прокурорът.

Прокурор Кънев изясни, че ходът на следствието е напреднал и наказателното произвеждане е към своя край.

В правосъдната зала Попов сподели: " Завърнал съм се по свое предпочитание, с цел да се грижа за околните си и с цел да изчистя името си. Исках да се завърна още от март предходната година, само че Коронавирус ситуацията не разреши. Делата ни с господин Божков бяха разграничени. Моля да ми бъде наложена парична гаранция ".

Попов изясни, че желае да се грижи за свои близки, само че не разясни кои, защото това са персонални данни и тази част остана закрита за медиите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР