Задържан е генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление на

...
Задържан е генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление на
Коментари Харесай

Генерал Юрий Кузнецов от руското военно министерство е задържан в Москва

Задържан е генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, шеф на Главното ръководство на личния състав към съветското министерство на защитата. Това заяви във вторник организация ТАСС, цитирайки съветските правоохранителни органи.

Арестът е по съмнения за осъществено престъпно закононарушение. Главното военно следствено ръководство води следствие по случая.

Новината идва два дни откакто съветският президент Владимир Путин на защитата Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов .

Според представител на правоприлагащите органи работното място на Кузнецов и домът му са били претърсени. Следователят се е обърнал към съда с молба да избере превантивна мярка за генерала под формата на задържане под стража. Други детайлности по наказателното дело не се оповестяват.

От 2010 година до 2023 година Кузнецов извършва длъжността шеф на осмо ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Този орган се занимава със службата за отбрана на държавната загадка в границите на Министерството на защитата, отговаряща за специфичните връзки, криптирането и военната цензура.

През май 2023 година Кузнецов е назначен за шеф на Главното ръководство на личния състав на военното министерство

Големите разбърквания в съветското министерство на защитата започнаха предишния месец. На 23 април Следственият комитет заяви за задържането на заместник-ръководителя на министерството военачалник Тимур Иванов по съмнение във взимане на рушвет. Иванов наблюдаваше военния строителен комплекс. На идващия ден Басманният съд в Москва подреди той да остане в ареста до 23 юни.

Заедно с него за два месеца е задържан и различен обвинен по делото - предприемачът Сергей Бородин . На 25 април стана известно за ареста на третия обвинен - създателя на компанията " Олимписитистрой " Александър Фомин . Той е упрекнат в предоставяне на рушвет.

На 12 май беше публично оповестено и освобождението на доближения на Путин Шойгу от поста министър на защитата. Той получи ново предопределение - на поста секретар на съветския Съвет за сигурност, като размени Николай Патрушев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР