Задържаха трима души при акция срещу измама с бързи кредити

...
Задържаха трима души при акция срещу измама с бързи кредити
Коментари Харесай

Трима задържани за измамна схема с бързи кредити

Задържаха трима души при акция против машинация с бързи заеми в София , оповестява Нова телевизия.

Те се предложили като медиатори на хора с неприятно кредитно минало и им взимали такса, с цел да им подсигуряват заема.

Тримата са били задържани в столицата, само че към този момент са откарани в Стара Загора, където прокуратурата е почнала произвеждане. Все още не е явен мащабът на схемата и какъв брой са потърпевшите по нея.

Лъчезар Иванов, прокурор в Районната прокуратура в Стара Загора, изясни, че на 15 октомври е формирано досъдебно произвеждане за машинация. След експертен разбор на събраните доказателства тримата арестувани са привлечени към наказателна отговорност.

" Публикуват се разгласи за разпределяне на заеми, свързват се с лицето, желаят му персонални данни, сума, причина за заема. След прочут интервал засегнатите лица получават документи, че са утвърдени за заема и би трябвало да бъдат преведени пари за култивиране на документите. Когато заплащането е осъществено, контактът с кредиторите прекъсва ", обясни схемата той.
 Разбиха скица за изтегляне на онлайн заеми с непозната идентичност в Пловдив
Разбиха скица за изтегляне на онлайн заеми с непозната идентичност в Пловдив

Повдигнати са обвинявания на трима души, завлекли юноша с 19 000 лева

Около 500 лева била таксата за обработка и разглеждане на документите . Някои хора обаче не подавали сигнал, защото не считат, че сумата е огромна.

За сходен вид закононарушения се планува от 1 до 3 години затвор.

Златка Падинкова, шеф на бранш " Измами " при ГДНП, уточни, че заплащанията са се правили онлайн посредством небанкови услуги с опция за разкриване на микросметки и посредством натрапен платеж с куриерски компании.

" Обявата е частна, с атрактивни условия. Хората, които незабавно имат потребност от пари, не ревизират предишното на кредитора , не търсят мнения и не гледат дали е регистриран в Българска народна банка ", разясни тя.

Главен контрольор Димитър Паскалев, шеф на бранш " Противодействие на икономическата престъпност " при ОДМВР - Стара Загора, пък добави, че дейностите на арестуваните в столицата са били следени с месеци преди ареста им.

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова предизвести за притеснителна наклонност за нарастване на сигналите за измами.

По нейни думи от началото на годината са формирани 117 наказателни производства за измами , множеството от които са в интернет пространството. Те са свързани с предложения и способи за осъществяване на разпределяне на заеми на лица с неприятни кредитни условия. Разпространяват се интернет разгласи и мобилни приложения.

Димитрова обърна внимание на настоящите измами, които са свързани с лица, представящи се за инвеститорски брокери от банкови институции, които оферират доставяне с шофьорски книжки, закупуване на коли и търговия с криптовалути, с изключение на облекчени условия за даване на кредитни услуги и карти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР