Задържаха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от НОИ. Служителката,

...
Задържаха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от НОИ. Служителката,
Коментари Харесай

Още подробности за схемата с източването на НОИ-Пловдив. Откраднати са досиетата на стотици хора

Задържаха някогашна държавна служителка, източила 3 млн. от Национален осигурителен институт. Служителката, напуснала Националния застрахователен институт през 2009 година, е почнала частна процедура като шеф на пловдивска компания, занимаваща се с пенсионни услуги, написа DarikNews.bg .

Тя се занимавала с консултантска активност и комплектовала нужните документи за взимане на пенсия от жителите. Хората, на които не достигал застрахователен стаж, давали пари на дамата, за тъй наречените заплащане за стаж за придобиване на нужния за взимане на пенсия.

Парите обаче дамата задържала за себе си и съставяла неистинен документи по пример УП-30, представляващи уверение за застрахователен (трудов) стаж към банкрутирали компании или такива, които не водят списък за чиновниците си.

Със схемата дамата е ощетила Национален осигурителен институт с над 3 милиона лв.. За момента е открито, че ощетените лица, доверили се на измамниците, са 18. Те давали суми на дамата в размер сред 3000 и 16 хиляди лв..

Жената, нейната щерка, която и пособия със сформиране на неистинските документи, и мъжа, с който тя живее на фамилни начала, са задържани на 2 декември. На тримата са повдигнати обвинявания за машинация в изключително огромни размери, както и за сформиране на неистинен документи.

" Прекратихме едно невиждано източване на фондовете поради непозволено отпусканите пенсии на тези лица. Щетата на този е стадий е над 3 милиона лв. ", обявиха на взаимна конференция Чавдар Грошев, областен прокурор на Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев, шеф на ОД на МВР-Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Арестуваната служителка, която е на 62 години, е почнала работа в НОИ-Пловдив в далечната 1985 година. Била е уволнена през 1992, само че съдът отменил заповедта. През 1994 дамата се върнала в институцията и напуснала по свое предпочитание през 2009 година.

Преди да си тръгне, тя е откраднала досиета на 269 души. Тези преписки са открити в мазето ѝ, като след проверка в НОИ-Пловдив, неналичието им е станала ясна. Така няма документи, които да засекат действителната осигурителните история на тези жители.

Измамата е осъществявана по линия на тъй наречените заплатен стаж. Гражданите, които не са имали нужния застрахователен стаж за пенсия, са упълномощавали служителката и лицето, с което тя живее на фамилни начала, да го закупят от тяхно име при правене на всички документи са пенсия. Жената е взимала парите с ангажимента, че ще заплати недостигащия им стаж в Национална агенция за приходите, само че в това време ги е задържала за себе си.

Към момента са известни 18 такива случая, т.е. присвоени средства на 18 души, които са на обща стойност към 125 000 лв.. За да успее въпреки всичко да събере нужния наръч от документи за пенсиониране, служителката и нейната щерка са съставяли неистинен документи от името на няколко компании, които са банкрутирали или не водят списък за трудилите се при тях. Тези документи - УП-30 са за да обезпечат изчезналия стаж на хората и той да се добави до нужния за взимане на пенсия. Преправяни са и трудови книжки, които са били непълни, а на други са чисто нови. Така с подправената документи, НОИ-Пловдив за отпуснали над 3 милиона лв. на хора, които нямат право да взимат пенсия.

Схемата е вървяла извънредно сполучливо, което е предиздвикало служителката и нейното семейство да се опитат да разширят своята активност освен на територията на Търговско дружество на НОИ-Пловдив, само че и в други градове.

По време на вчерашната реализация на Икономическа полиция са претърсени 6 адреса в Пловдив, като са конфискувани голям брой неистинен документи, печати на компании, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и принадлежности, свързани с незаконната активност, както и близо 8000 лв..

Тепърва ще се открива дали има и други наранени лица. Предстои прокуратурата да изиска непрекъснат арест на арестуваните лица. За по този начин повдигнатите обвинявания, законът планува затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР