Задънена улица без прецедент е налице на тазгодишната конференция на

...
Задънена улица без прецедент е налице на тазгодишната конференция на
Коментари Харесай

Задънена улица за избора на страна домакин на следващия форум на ООН за климата

Задънена улица без казус е налице на тазгодишната конференция на Организация на обединените нации за климата КОП28 в Дубай във връзка с избора на страната хазаин на идващия климатичен конгрес следващата година, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в първия ден на настоящия конгрес е имало единствено бегла отпратка към КОП29, до момента в който в предходни години председателстващите конференцията означават поименно идващия хазаин, с цел да подчертаят, че международната тактика за битка с климатичните промени е начертана с години напред.

На този стадий е всекидневно идната страна хазаин към този момент да работи по организацията на форума и да сложи дипломатическата основа за своето идно председателство. Съгласно наредбите на Организация на обединените нации е ред на Източна Европа да ръководи конференцията за климата КОП. Войната в Украйна направи това невероятно, показва Ройтерс. 

Москва, която търпи наказания от Европейския съюз, не желае хазаин да е страна членка на Европейски Съюз. България кандидатства за тази чест, но кандидатурата ѝ беше блокирана от Русия. Българският министър на околната среда Юлиян Попов сподели пред изданието " Политико ", че претекстовете на Русия " са, че те не имат вяра, че България или друга страна от Европейски Съюз ще бъде безпристрастна при провеждането на КОП29 ".

Според него обаче скритият мотив на Русия е, че е " блокирана от страните от Европейски Съюз за разнообразни неща по отношение на войната й против Украйна " и по този метод отвръща на удара.

Другите два възможни домакина - дългогодишните съперници Армения и Азербайджан, са отписани, тъй като отхвърлят да се поддържат взаимно, отбелязва Ройтерс, като добавя, че никоя друга страна до момента не е декларирала обществено кандидатурата си за председателството на форума следващата година и неналичието на хазаин на КОП29 не остава незабелязана.

" Наистина е извънредно неотложно да се знае кой е идващият хазаин ", съобщи Кармен Роберта Табоада, пратеник на конференцията от Бразилия, която към този момент подаде кандидатурата си за хазаин на КОП30 (през 2025 г.)  " Не знаем къде ще се организира КОП29 следващата година... и по какъв начин тогава ще реализираме съглашения по толкоз значим въпрос като климатичните промени? ", пита тя.

Домакинът на годишната конференция на Организация на обединените нации за климата КОП (COP, абревиатура от Conference of Parties, Конференция на страните) прави повече от това да обезпечи място за осъществяване на форума и да настани десетки хиляди участници от всякъде по света, прецизира Ройтерс. Председателството на един конгрес КОП, което импровизирано стартира в последните дни на предходната конференция, включва 12 месеца на дипломатически совалки сред държавните управления на страните по света, с цел да се постави дипломатическата основа на конференцията. Когато самият конгрес стартира, съответният ръководител от страната хазаин играе основна роля в определянето на дневния ред и при взимането на решения. 

Настоящият ръководител на КОП28 Султан Ахмед Ал Джабер, министър на промишленостите и на високите технологии на ОАЕ, прикани страните от Източна Европа " да ускорят и да изведат до край " диалозите за семейството на КОП 29. Той назначи договарящ за да се откри решение на казуса до 12 декември, когато приключва сегашната конференция в Дубай, написа Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР