Задължителното външно оценяване по български език и литература и по

...
Задължителното външно оценяване по български език и литература и по
Коментари Харесай

Вижте какви ще са новите изпити след 10. клас

Задължителното външно оценяване по български език и литература и по математика в десети клас, което ще се организира за първи път в края на образователната 2019/2020 година, ще мери знанията и уменията за целия първи гимназиален стадий, т.е. ще включва материал от осми до десети клас в това число. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН) в отговор на въпроси на " Дневник ".

Новият наложителен изпит се вкарва поради новия учебен закон, който разделя гимназиалното обучение на два стадия. През 2020 година десети клас ще завършат първите възпитаници, които се образоват по новите образователни стратегии. Те ще получат уверение за приключен първи гимназиален стадий без значение от резултатите на изпитите.

В края на тази образователна година за следващ път ще има външно оценяване на цифровите компетентности на десетокласниците, което е планувано да се организира от 10 до 14 юни 2019 година

Изпитът по български език и литература ще включва задания с избираем отговор, задания с къс свободен отговор и основаване на текст, обясниха от министерството. По литература в осми клас се учат творби от Античността и Ренесанса, измежду които " Дон Кихот " и " Хамлет ". В девети клас се учат Просвещение, Романтизъм и Модернизъм, а в десети - българска литература. В програмата са включени глави от " Под игото " на Иван Вазов, " Гераците " на Елин Пелин ", както и стихотворения на Гео Милев, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Атанас Далчев, Никола Вапцаров и други

Източник: Дневник

Изпитът по математика ще включва задания с избираем или със свободен отговор. Конкретни модели на дилемите ще бъдат оповестявани преди началото на съответната образователна година, оповестиха от министерството.

По предпочитание учениците могат да се положат още изпити - по непознат език и за установяване на нивото на цифровите компетентности. При реализирани 60% от оптималния брой точки на оценяването по непознат език учениците получават документ за равнище по Общата европейска езикова рамка, а при най-малко 50% от оптималния брой точки по осведомителни технологии - документ за равнище по Европейската референтна рамка за цифровите компетентности.

След сполучливо приключен първи гимназиален стадий, т.е. след приключен десети клас, учениците ще получават уверение. В него оценките от положените изпити ще се записват в точки, както и като % от оптималния брой точки. Резултатите от националното външно оценяване не въздействат на завършването на първи гимназиален стадий и не са свързани с полагане на поправителни изпити, прецизираха от министерството.

И в края на тази образователна година е планувано да се организира онлайн оценяване на цифровите компетентности на десетокласниците, което да ревизира уменията по осведомителни технологии и информатика. Изпитът е разграничен на два модула - тест, за който учениците ще имат 30 минути, и решение на практическа задача в границите на един час.

При оценяването през образователната 2017/2018 година 66% от положилите изпити възпитаници са получили уверение за цифрова подготвеност. Най-добре актуалните учениците са се справили със дилемите, свързани със отбрана на данни, цифрова еднаквост и устройства, графична обработка. По-голямо внимание преподавателите би трябвало да извърнат на формулите в електронни таблици и задания за компютърни мрежи, оповестиха от просветителното министерство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР