Задължителното социално и здравно осигуряване за учениците, включени в обучение

...
Задължителното социално и здравно осигуряване за учениците, включени в обучение
Коментари Харесай

При работещи ученици/дуална система - държавата поема всички осигуровки

Задължителното обществено и здравно обезпечаване за учениците, включени в образование посредством работата (дуална система на обучение) към този момент ще бъде напълно за сметка на държавния бюджет. Тази мярка в поддръжка на работодателите, които назначат възпитаници на трудови контракти за образование посредством работа, влиза в действие от 1 април 2024 година, оповестяват от МОН.

Очаква се изменението да насърчи повече работодатели да се включат в дуалната система на образование. Осигурителната тежест, от която ще бъдат освободени работодателите, би могла да се употребява за стимулиране на учениците посредством по-добри хонорари при по-добри резултати от образованието посредством работа и реализиране на повече взаимна полза за ученика и за работодателя.

В България дуалната система на образование се ползва в междинното обучение от 2015 година, само че в този момент за първи път през 2024 година със законодателни промени се вкарват ограничения за систематична поддръжка на работодателите, които подписват контракти с възпитаници за образование посредством работа.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР