Задължителното поставяне на ПОС-терминали бе една от мерките за изсветляване

...
Задължителното поставяне на ПОС-терминали бе една от мерките за изсветляване
Коментари Харесай

Всички заведения вече са длъжни да имат ПОС-терминали

Задължителното слагане на ПОС-терминали бе една от ограниченията за изсветляване на ресторантьорския бизнес.

От през днешния ден заведенията за хранене и забавление с две и повече звезди би трябвало наложително да разполагат с ПОС терминал. Промени в Закона за туризма, гласувани от Народното събрание в края на предходната година, вкараха това условие и то влиза в действие от 1 март 2024 г.

Съгласно член 117, алинея 6 и алинея 7 от Закона за туризма, в заведения с категория две и повече звезди ресторантьори и съдържатели са длъжни да обезпечат опция за заплащане и посредством терминално устройство ПОС. Информация за това би трябвало да е сложена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не съблюдават условието да разполагат с ПОС-терминал, подлежат на глоба. За физически лица, които не са търговци, санкцията е от 100 до 500 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лв.. При наново нарушавания санкцията е от 200 до 1000 лв., а за компании – от 1000 до 4000 лв.. 

Предвидена е и глоба, в случай че клиентите не са известени, че могат да заплащат с карта - санкцията е от 100 до 300 лв. за физически лица и от 300 до 1000 лв. за компании. При наново нарушавания сумата се удвоява.

Задължителното слагане на ПОС-терминали бе една от ограниченията за изсветляване на ресторантьорския бизнес. Те бяха сложени от финансовия министър Асен Василев като изискване да остане и тази година по-ниската 9% ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорските услуги и кетъринга.

При гласуването на данъчните закони депутатите отхвърлиха множеството препоръчани ограничения на МФ за изваждане на ярко на оборотите на заведенията. Така да вземем за пример бе отхвърлено настояването всички заплати на личния състав в заведенията да бъдат превеждани по банков път, както и използването единствено на утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за отчитане на продажбите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР