Задължителното машинно гласуване е на път да се превърне в

...
Задължителното машинно гласуване е на път да се превърне в
Коментари Харесай

Румен Ненков: На практика ще откажем много хора от гласуването

Задължителното машинно гласоподаване е на път да се трансформира в ябълка на раздора сред политическите сили. От партия ГЕРБ желаеха Конституционният съд да се изкаже дали това не нарушава правата на гласоподавателите.

Бившият парламентарен арбитър Румен Ненков разяснява в БТВ „ Тази заран ", че е допустимо Конституционен съд да се произнесе след изборите на 11 юли и това да докара до разногласия и тъжби по изборните резултати. Според него напълно машинно гласоподаване е дискриминационно, тъй като има възрастни хора, които чисто психически ще желаят да гласоподават с бюлетина. Освен това единствено в огромните секции ще е наложително, което може да е решаващо за резултата. В селата ще се гласоподава на хартия, уточни специалистът. " Трябва да се мисли по какъв начин да се улеснява гласоподавателят в процеса, а не администрацията ", сподели той.

" Ние на процедура ще откажем доста хора от гласуването ", означи още конституционният арбитър. Той обърна внимание и на рисковете за гласоподаване с машини. „ Считате ли, че има техника, която не може да бъде манипулирана? ", запита той, давайки за образец пробиви даже и в Белия дом.

„ Конституционен съд е подложен пред една сложна алтернатива ", съобщи Ненков. По думите му 45-тото Народно заседание е направило промените в Изборния кодекс с ясното схващане, че животът му е къс и предстоят нови избори. Ако в този момент Конституционен съд вземе решение срещу машинното гласоподаване, то ще е при неработещ парламент. А в случай че Конституционен съд реши да се произнесе след изборите, то може да има обжалване на резултатите от някои от участниците. " Скандално е, че се счита, че резултатът от гласуването зависи от машината. Защо е изборната комисия, в случай че данните незабавно отиват в системата? ", запита още Неков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР