Задължително трябва да се смени софтуерът или целият апарат на

...
Задължително трябва да се смени софтуерът или целият апарат на
Коментари Харесай

Ново 20! Сменят пак касовите апарати

Задължително би трябвало да се смени софтуерът или целият уред на 190 хиляди устройства, регистрирани по Данък добавена стойност. Крайният период е март 2019 година, заяви представителят на Националната организация по проходите Росен Бъчваров. Той посочи, че годишно страната губи доход от 330 млн. лева поради неналичието на регулация на софтуера на касовите апарати. Промените са заложени в Наредба Н-18 за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства.

Те засягат всички компании в страната, които употребяват касови апарати, програмен продукт за ръководство на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Целта е всеки касов уред да предава по построената отдалечена връзка данни от всяка касова записка към сървърите на Национална агенция за приходите. На касовия бон, който се дава на клиента, ще се отпечатва QR код, посредством който всяко лице ще може да ревизира дали покупката му е регистрирана в приходната организация.

В взаимозависимост от модела на устройството, на половината би трябвало да се актуализира софтуерът, за другите е нужна хардуерна промяна. Чрез измененията Национална агенция за приходите ще има още по-детайлна информация кой укрива налози и кой не - да вземем за пример дали е действително ресторант с 8 души личен състав да регистрира оборот от 60 лева

Така ще бъдем доста по-ефективни в контрола, и то към нечестния бизнес, добави представителят на Национална агенция за приходите. Той добави, че няма да се изисква кодът на самите устройства и няма място за терзание за търговците.

По данни на Национална агенция за приходите най-рискови са заведенията за хранене и питейните заведения, търговците на дребно, продажбите на дрехи и обувки, горивата.

Разходите на компаниите за касовите апарати ще могат да бъдат приети за данъчни цели и с въпросната сума да се понижи данъчната основа и надлежно по този метод да се заплати по-малко налог. В момента при покупка на нов касов уред компаниите издават ваучери, с които след влизане в действие на наредбата ще извършат нужните ъпдейти по фискалното устройство гратис.

Срокът, в който записаните по Данък добавена стойност търговци би трябвало да сменят или пренастроят своите касови апарати, се удължава с три месеца до края на март 2019 година, планува наредбата.

За всички останали търговци срокът остава без смяна - до юни 2019 година за нерегистрираните по Данък добавена стойност и края на идната година за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби - да вземем за пример комерсиалните вериги.

Производителите и разпространителите на програмен продукт за ръководство на продажбите пък ще би трябвало да заявяват пред приходната организация, че продуктите им дават отговор на условията на наредбата.

Заради риска от възникването на механически компликации и неспособност за изпращане на данните към Национална агенция за приходите, което би довело до блокиране работата на всички търговци, е реализирано единодушие период от 5 мин. от издаването на фискалния бон и отчитането му в Национална агенция за приходите за най-благоприятен, обясниха от приходната организация./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР