Задължително трябва да има повече ясли и повече детски градини,

...
Задължително трябва да има повече ясли и повече детски градини,
Коментари Харесай

Каролев: Миграцията и ранната смъртност - основни фактори за намаляването на българите

Задължително би трябвало да има повече ясли и повече детски градини, безапелационен е той.

„ Трябва да се понижи срокът, за който страната дава пари на младите майки, тъй като има дами, който са трансформирали раждането в своя професия”, съобщи в ефира на предаването „ Здравей, България” по Нова телевизия икономистът Владимир Каролев.

Коментарът му е мотив новия проект за стимулиране на раждаемостта, направен от държавното управление. Според тактиката фамилиите би трябвало да бъдат поощрявани, тъй че у нас да се родят 65 500 бебета до края на 2018 година е заложило в проекта си държавното управление. Или най-малко за толкоз ще стигнат парите в хазната.

Други цели на страната е да намалеят бащите, които не признават децата си, както и 20 000 души да разгласят, че имат български генезис, макар че живеят в чужбина.

„ По-сериозен демографски срив имаше единствено през 90-те години. Сега, в случай че няма задоволително майки в детеродна възраст, каквото и да направи страната, раждаемостта не може да се усили значително”, сподели още Каролев.

Според някогашния обществен министър Иван Нейков, също посетител в студиото, „ тезата, че хората основават повече деца, когато им се дадат повече пари, не е вярна”.

„ За да вземе едно семейство решението да има дете, би трябвало да има положителни услуги. Когато една майка излезе от специалността си за година или повече, тя се връща там като новобранец. Ето за какво би трябвало да се направи нещо по въпроса за поддържане на квалификацията на жените”, разяснява Нейков.

Според него проблем с местата в учебните заведения и детските градини няма. Имало единствено „ недостиг на идеи”.

„ Защо, когато един преподавател се пенсионира, да не стартира работа като детегледач и да оказва помощ на млади семейства”, пита някогашният обществен министър.

Според Владимир Каролев детските заведения не би трябвало да бъдат безвъзмездни, само че броят им несъмнено би трябвало да се усили.

„ В България има междинна класа, която няма потребност от помощи и надбавки, а получава такива”, сподели още Каролев. И добави, че на младите майки би трябвало да се позволи да работят почасово.

Доста неща, които се приказват за демографската рецесия в България са безспорни нелепости, е тезата на Владимир Каролев във връзка на тактиката на страната за битката със застаряването. Той цитира статистика, съгласно която, майките над 35 години раждат повече деца, в сравнение с майките до 25 години. Просто майките до 25 години са по-малко като брой, поради ниската раждаемост през 90-те.

Тендецията за понижаване на българите е в следствие, че няма задоволително майки в детеродна възраст, разяснява икономистът.

Всички страни в Западна Европа понижават, обърна внимание той.

Миграцията и ранната смъртност са главните фактори за намаляването на българите, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР