Задължително с вериги е преминаването през проходите Пампорово и Превала,

...
Задължително с вериги е преминаването през проходите Пампорово и Превала,
Коментари Харесай

Затруднена е обстановката в Смолянско



Задължително с вериги е прекосяването през проходите " Пампорово " и " Превала " , както и по пътищата Проглед-Пампорово-Стойките, Момчиловци-Малка Арда и Момчиловци- " Момина вода ", оповестяват от Областното пътно ръководство в Смолян.

Обилният снеговалеж в планинската област продължаваи в следобените часове. Остава в действие ограничаването за придвижване на товарни коли над 12 тона с ремаркета и полуремаркета за област.

Пътят Смолян-Девин остава непристъпен поради проблемите, провокирани от изобилните дъждове през последните дни,пише „ Дарикнюз “. Трасето Девин-Кричим е затворено за товарни коли

Над 30 см снежна завивка е насъбрана в Пампорово, съгласно информация от Планинската избавителна работа. В региона на връх Снежанка снегът е близо 50 см.

Областта към момента е в отчасти бедствено състояние, което бе оповестено през вчерашния ден заради сериозните провали от разрушителното прииждане .
За преодоляване на бедственото състояние в Община Смолян, огромна помощ оказа и Доброволното Формирование към Общината, които се включиха в обезпечаване на достъпа до село Мугла оказват помощ в региона на село Черешките .
" Обстановката в община Неделино, в резултат на проливните дъждове, се възстановява последователно " , заяви кметът на Неделино Боян Кехайов. „ Цял ден екипите с техника работят на сериозните места. Екипите на ВиК дружно със чиновници от общината съумяха да доближат помпената станция в село Крайна, която доставя с вода града.
Една от помпите е вкарана към този момент в употреба и водоподаването е възобновено, с цел да няма водна рецесия. Другите две помпи ще бъдат демонтирани и подсушени и след техническо замерване ще бъдат включени в употреба.
Това ще отнеме към седмица. Помпата обаче, която качва вода и водоподава към резервоарите на Неделино е задоволителна да зареди, защото в зимния сезон и потреблението не е толкоз огромно “, разясни Кехайов.
Той посочи, че с екипите на Пожарна сигурност и отбрана на популацията и чиновници на общината са обезпечили една помпа за наводненото пътно платно по направление Неделино-Крайна-Долен, посока вътрешността на страната към Кърджали.
„ Там имаше към 30-40 см вода и колите прекосяваха през това водно затруднение. Опасенията ни са, че температурите довечера ще са минусови и в случай че се получи обледяване на пътя, ще бъдем принудени да го спрем, защото нямаше да имаме опция да пропущаме колите по една такава ледена кора “, уточни кметът на Неделино. „ Във всички обитаеми места електрозахранването е възобновено.
Всички имат вода, като се изключи село Изгрев, където пороят отнесе водопровода за селото. Там към момента не може да се работи, тъй като почвата е доста размекната и мъчно може да копаем канал и да подменяме водопровода.

Там ще търсим решение през идващите дни. В другите обитаеми места техниката работи и достъпът до тях е обезпечен. Има частични свлачищни процеси, които не затрудняват придвижването, на тях са сложени пътни знаци.

През идващите дни ще продължим да извозваме земните маси , тъй като не смогваме с техниката “ , изясни Кехайов. Все още бедственото състояние в общината няма да бъде отменяно.

„ До обяд в Неделино е валяло дъжд. Разчистените през вчерашния ден свлачища, през днешния ден още веднъж са се засилили. Най-вероятно това състояние ще бъде арестувано да сряда, с цел да може организацията която е основана и механизацията, която е наета да работи до тогава и ситуацията да се стабилизира. Притеснява ни и неприятната метеорологична конюнктура, която се обрисува, тъй като от обяд в Неделино вали сняг и температурите са минусови “, сподели още кметът на родопския град.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР