Задължително носене на бодикамери при изпълнение на охранителни дейности от

...
Задължително носене на бодикамери при изпълнение на охранителни дейности от
Коментари Харесай

Заради случаите на полицейско насилие: Готвят законопроект за задължителни бодикамери за полицаите

Задължително носене на бодикамери при осъществяване на охранителни действия от служителите на реда плануват промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, импортиран от народни представители на “Продължаваме Промяната - Демократична България ”. Законопроектът планува и наложителното да бъдат оборудвани с видеокамери за мобилно видеонаблюдение колите на Министерство на вътрешните работи и Националната работа за
защита (НСО).
Прочетете още
Според предлаганите промени при реализиране на дейностите по запазване на публичния ред и обезпечаване сигурността на придвижването по пътищата полицейските органи би трябвало да носят лични видеокамери, по ред избран с директива на министъра на вътрешните работи.

Снетите динамични изображения – видеозаписи и аудиозаписи, ще съставляват доказателства за отразените в тях условия за осъществените действия, лицата, за които се подхващат дейности по насила, датата, часа и мястото на реализиране на съответната активност, и на участниците в производството.

Според вносителите предлаганите промени в Закона за Министерство на вътрешните работи са наложителни поради зачестилите случаи на обвинявания в полицейско принуждение, превишаване на полицейските пълномощия и корист с власт. “Тези обвинявания и неналичието на безапелационни доказателства за съпричастието на полицейските чиновници при осъществяване на непозволени дейности или тяхното оневиняване пораждат в обществото чувство за безотговорност, полицейски произвол и затвърждават усещането, че силовите способи и заплашителното държание на служителите на реда са техен жанр и способ на работа ”, аргументират предложенията си вносителите.

Те напомнят, че в последните месеци на 2023 година във фокуса на публичното внимание се концентрираха случаите на упражнено принуждение по време на митинг против управлението на БФС, на умрял мъж в Стара Загора при твърдяно полицейско принуждение, на твърдяно непозволено задържане на мъж в гр. София при противоречиви условия. “Регламентирането на носене на
лични видеокамери при реализиране на охранителни действия ще има редица удобни последствия в регулирането на връзките сред правоохранителни чиновници и жителите ”, се споделя в претекстовете.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение планува моторните транспортни средства, които употребяват специфичен режим на придвижване, да се оборудват с устройство за мобилно видеонаблюдение, в това число колите на НСО. ”Това ще способства за повишение на контрола върху моторните транспортни средства със специфичен режим на придвижване, както и на съблюдаване на разпоредбите за придвижване от всички участници в придвижването ”, се споделя в претекстовете на вносителите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР