Задължително ни трябва междинен изтребител още в рамките на 12-15

...
Задължително ни трябва междинен изтребител още в рамките на 12-15
Коментари Харесай

Командирът на Граф Игнатиево: Получаването на междинен изтребител през 2023 е задължително

Задължително ни би трябвало промеждутъчен изтребител още в границите на 12-15 месеца, с цел да си изпълняваме конституционните отговорности, сподели бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобаза Граф Игнатиево по във връзка запитването на българското служебно държавно управление до Италия, Испания, Франция, Швеция и Нидерландия. Самолетите са нужни, с цел да не се прекъсва бойното дежурство, което Военновъздушни сили носят от 1951 година насам, добави той.

По думите му няма разнобой по тематиката сред генералите, които са наясно, че Ф-16 ще летят в България, само че първите осем най-рано след две години, а до тогава ни би трябвало промеждутъчен изтребител. Запитванията ни са за 10 самолета - 8 едноместни и 2 двуместни.

" Ако можем да ги получим, ще ни се реши казусът изцяло, защото ще бъдат натовски стандарт и няма да имаме нужда от Русия, Беларус, а ще бъдат поддържани от български експерти ", изясни той, като добави, че това ще става и с поддръжката на доставилата ги страна.

По думите му всички европейски страни, които могат да ни дават самолети, образоват водачите единствено за 6 месеца , а тези, които ще бъдат инструктори - плюс още два месеца, тъй че нашите летци ще могат да летят още следващата година. Обучението за Ф-16 лишава 2,5-3 години, подсети той. Ген. Русев отхвърли опълчването на Ф-16 от критиците на служебното държавно управление, като добави, че не става въпрос съответно за " Грипен ", тъй като още няма получена оферта нито за подобен аероплан, нито за " Рафал ", нито за " Мираж ", нито за " Юрофайтър ".

" Оферти не са предлагани от никого. Италия и Нидерландия дадоха отговор, че не могат да дават авиационна техника. От Франция и Швеция се отзоваха на поканата за диалози, с цел да схванат какво желаеме, само че елементи не са обсъждани. Предстоят срещи за офертите. Още не е детайлизирана информацията ", добави летецът. Според генерала няма да одобряваме нито скъпи предложения, нито такива за доставка на самолети за след няколко години, а единствено за такива, които ще дойдат до 2023.

" Между генералите няма опълчване. В случая се появяват специалисти из медиите, които са със съмнителна експертиза, те разясняват всички тематики. В авиацията няма опълчване по тематиката. Получаването на промеждутъчен изтребител е наложително. F-16 ще лети в България, той е заплатен, решението е взето, най-малко първите осем ще дойдат, само че ще дойдат след две години. Получаването на промеждутъчен изтребител за мен е наложително, защото ние носим бойно дежурство от 1951 ", разяснява генералът.

" Доколкото съм осведомен, сега се събират предложения, с цел да бъдат сложени на масата, когато има настоящ парламент и политиците да решат дали ще продължим с МиГ-29 и по какъв начин ще го поддържаме, или ще бъде изведен от въоръжение и на негово място ще има заместващ изтребител. Ако чакаме да пристигна новото държавно управление, да ви кажа, аз не знам по кое време ще стане това, само че това е изгубено време. Ние нямаме повече време за губене. Ситуацията е много тежка, особено в изтребителната авиация. Това е единственият жанр авация, в който не е осъвременено, не е купувана техника, нищо ", разяснява командирът на летците от авиобаза Граф Игнатиево.

" Не мога да разясня изказването на партийните водачи, само че заради такива изчаквания от десетки години насам Военновъздушни сили са недофинансирани. ", заключи той във връзка рецензиите към служебното държавно управление поради самодейността да търси предложения за промеждутъчен изтребител.

" Въздушното ни пространство сега се охранява надеждно, както и до момента - надеждно и 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Дежурството ни не е приключвало от 1951 година до през днешния ден. МиГ-29, които използваме, са в положително положение. Годни са за носене на бойно дежурство. Количеството и ресурсът са обособен въпрос. По принцип МиГ-29 може да бъде употребен до 2030 година, само че самолетът е като един автомобиил - перодично се сменят гуми, джанти ", разяснява още военачалник Русев във връзка съдействето на Полша да получим 6 плюс два мотора. " Съюзниците ни оказват помощ в защитата на въздушното пространство, само че взаимно, не вместо нас - 2 техни самолета и 2 наши самолета ", изясни ген. Николай Русев по какъв начин се охранява небето.

Той посочи още, че в никакъв случай съветски самолети не са навлизали в нашето небе - нито преди войната, нито след започването й. Имало е случаи, когато са се доближавали на 100-150 км разстояние от границата ни, добави шефът на авиобаза Граф Игнатиево.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР