Задължително дарение в размер на 900 лева на ученик, за

...
Задължително дарение в размер на 900 лева на ученик, за
Коментари Харесай

Варненска гимназия иска задължително дарение

 Задължително подаяние в размер на 900 лв. на възпитаник, с цел да прекрачи прага на гимназия във Варна на 15 септември. Таксата се изисква от родителите на близо 60 деца, ученици на частното учебно заведение към Техническия университет, макар че те са подписали контракти, в които ясно е посочено, че образованието им е гратис, оповестява Нова тв.

Гимназията към университета отваря порти през 2018 година Приема две паралелки с безвъзмездна форма на образование. Сред тях са близнаците на Здравко. Подписват и контракт, в който ясно написа, че не се постанова да заплащат каквито и да е такси. Такива подписват и родителите на други възпитаници. 

" Има анекс към контракта, който ни твърди в това, че няма такса образование и то действително е гратис. Не би трябвало да плащаме нищо ", изяснява Виктория Пенева.

За тази година обаче има смяна, за която родителите схващат 2 седмици преди началото на новата образователна година.

" Бяхме поканени на предварителна родителска среща от новия ректор и управлението. Като за добър ден споделиха " Вие ще би трябвало да платите 3 пъти по 300 лв., с цел да ви е по-удобно, в неплатената компетентност ", споделя Здравко Хаджийски.

От образователното заведение изясняват, че причина да желаят пари е забавянето на държавната дотация. Тя щяла да бъде получена чак през януари следващата година. Събирането на такси назовават " доброволна помощ ".

" Родителите знаят, че няма частни гимназии без такси. За да продължи качественото образование, този къс интервал от септември до януари би трябвало да бъде подкрепят от финансовата помощ на родителите и това е тяхната воля ", разяснява ректорът на Техническия университет Венцислав Вълчев.

Според ректора на университета множеството родители били съгласни да платят. Образователният министър научи от NOVA за събирането на наложителна доброволна помощ.

" Не може без единодушието на родителите това нещо да се случи. Ще проведем диалози с висшето учебно заведение да забележим какви са опциите ", уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

След сигнала до просветителното министерство ще бъде осъществена инспекция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР