Задължителният годишен технически преглед (ГТП) за превозните средства в България

...
Задължителният годишен технически преглед (ГТП) за превозните средства в България
Коментари Харесай

Техническият преглед удари 100 лева

Задължителният годишен механически обзор (ГТП) за транспортните средства в България нараства фрапантно и от 45-60 лева до момента, цената към този момент доближава 90 лева за всеобщите коли. Скокът се дължи на увеличението на минималната работна заплата, съгласно Емил Панчев, ръководител на Съюза на българските автомобилисти (СБА), който има най-голямата огромна мрежа от пунктове за ГТП в страната. Потвъждава го пред Българска национална телевизия и специалистът Тодор Желев.
" Увеличената минимална заплата покачва и цената на услугата, защото ние би трябвало надлежно да осигурим фрагменти в пунктовете за механически прегледи, на които би трябвало да се заплащат конкурентни заплати ".
Проверка демонстрира, че най-евтината цена за обзор за коли с тегло до 3,5 т. (най-масовите) сега е закована на 59,90 лева Стандартно обаче тя е 70 лева - такава е и в пунктовете на СБА, само че тук-там стига 90 и даже 100 лева (за коли с газова уредба и таксиметрови коли). За бусове и дребни камиони всеобщо се заплаща 100-120 лева,segabg.com. Най-скъпи по традиция са годишните прегледи в столицата, до момента в който в провинцията е притежателите заплащат 5-10 лева по-малко. Според Желев пък наложителната " услуга " може и нарастне още до края на годината. Що се отнася до огромните разлики в цените на обособените пенктове за ГТП той твърди: " Ами, пазарът в България е свободен и всеки може да дефинира самичък цената ".
Според Закона за придвижване по пътищата всички леки и товарни транспортни средства, включително ремаркета, мотоциклети, коли за таксиметров транспорт, рейсове на градския превоз или такива, употребявани за атракционни цели, каравани и аграрни машини и други, подлежат на наложителен ГТП. Прегледи се прави в пунктове, които имат лиценз от министерството на превоза и известията, че могат да извъшват тази активност. Ако автомобилът е платен нов, първият му наложителен ГТП е на третата година след покупката, а идващият е на петата. Всички останали коли минават един път годишно.
Водач, ръководещ автомобил, с изминал период за ГТП, се глобява с фиш за 50 лева, а колата се стопира от придвижване до прекосяване на обзор. Ако при прегледа е открита нередовност и тя не е отстранена в съответния интервал, глобата варира сред 50 и 500 лева А при вероятно присъединяване в пътнотранспортно произшествие застрахователят отхвърля да изплати вредите на участник в случая, който няма годен ГТП.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР