Задължителната такса от 30 лв. за пазене на място в

...
Задължителната такса от 30 лв. за пазене на място в
Коментари Харесай

Без висока такса за градина в София, ако детето отсъства

Задължителната такса от 30 лева за бранене на място в детска градина в София, в случай че в дадения месец детето не я е посещавало, отпада. Събирането на сумата е анулирано с решение на Върховния административен съд от 13 ноември 2019 година То е дефинитивно и не предстои на обжалване, написа 24часа.
Така таксата за детска градина в столицата, която е 60 лева на месец, към този момент ще зависи от броя визити на детето. При приблизително 22 работни дни месечно това значи, че в месец, в който детето не е посещавало всеки ден градина, родителите ще дължат по 2,7 лева на ден. Преди това те бяха задължени да заплащат половин такса - 30 лева, даже и детето да не е стъпало въобще на градина. Родителите не заплащат никаква такса единствено в случай че детето е било болно или се е наложило да отсъства по фамилни аргументи.
Според съда обаче става дума за услуга, а таксата е избрана, без да се въздейства от посещаемостта на децата и действителното ѝ прилагане. В решението се показва, че това опонира на Закона за националната култура и на Закона за локалните налози и такси.
Съобразили сме се с решението на съда и то се ползва още от декември. Таксите, които родителите ще платят в този момент за визитите на децата им през декември, са преизчислени. Затова и в плана за бюджет за 2020 година на София са заложени 17,9 млн. лева доходи от таксата - същата сума, каквато е и за 2019 година, макар че ще бъдат отворени новопостроени детски градини и ще се усилят местата за банкет, разясниха от Столичната община. В момента в столицата има 194 общински детски градини, които се посещават от 42 878 деца.
Решението на съда визира обаче единствено таксите в общинските детски градини, не и сумите, които родителите заплащат за посещаване в частни заведения.
На частните детски градини не могат да бъдат наложени правила какви такси да събират и дали да понижават сумата при отсъствия, тъй като не употребяват бюджетни средства, разясниха пред “24 часа ” от министерството на образованието. Отношенията при тях били договорни сред родител и шеф. В България има 120 частни детски градини, демонстрира регистърът на МОН.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР