Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки за храна от витрините

...
Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки за храна от витрините
Коментари Харесай

Експерт: 20 ст. за пластмасова кутия в магазина не изпълява Директивата, трябват алтернативи като в ЕС

Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки за храна от витрините опонира на задачата на Директивата за понижаване използването на пластмаси и поощряване прехода към кръгова стопанска система в целия Европейски Съюз. Това твърди визиите на онлайн платформата " Ние, потребителите " Габриела Руменова.
Прочетете още
„ Въвеждането на плануванаъа цена от най-малко 20 ст. може да способства за това единствено в случай че са предоставени различни и преференциални за потребителите разновидности. В актуалната обстановка това не е реалност. Изборът на потребителя е сред това да си купи питателните артикули от витрината с еднократните кутии, всяка по 20 стотинки, или да не пазари въобще от там. Второто обаче надали е задачата на търговците “, уточни Руменова в ефира на ON Air.

Според нея преди концепцията е и да жителите да бъдат осведомени за нездравословното влияние на пластмасите върху природата, като по този начин те да бъдат привлечени към идеята да употребяват артикули за многократна приложимост. Впрочем това е посочено и в Директивата, която е транспонирана в българското законодателство посредством Наредбата за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, обнародвана през 2021 година

Преди всичко обаче е значимо самите бизнес операторите да подхващат дейности да насърчат действително прехода към кръговата стопанска система с новаторски и устойчиви бизнес модели, артикули и материали в духа на европейското законодателство. Руменова уточни, че в доста от страни осведомителни акции и въвеждането на други възможности, в това число потреблението на кутии за многократна приложимост на клиентите, потегля точно от бизнеса като средство за създаване на имидж. Другаде са част от национални тактики. Но най-често, без значение от иницииращата страна, се стига до колаборации сред бизнеси, асоциации, потребителски организации и държавни управления.

Така да вземем за пример в Дания, Естония, Франция, Италия, Испания, Полша, Словения, Швеция, Австрия освен има магазини, където се позволява, само че и се предизвиква продажбата на хранителни артикули с кутии от у дома. И освен в Европа – в Канада, предизвикват този способ с промоции в неделя, с 15% отстъпка, в случай че потребителите пазарят в свои кутии, описа още тя.

„ След както толкоз страни са го създали, в това число и със законодателни промени, където се е наложило, има метод да пазим и околната среда, и здравето си. Например, в Италия още след приемането през 2019 година на директивата за понижаване използването на пластмаса, е направена смяна в законодателството за храните и като мярка за сигурност е въведена спогодба, че продавачите могат да откажат продажба в съдове на клиента, в случай че не са чисти или имат уловима миризма, счупени са или без похлупак “, изясни специалистът.

В умозаключение тя заключи, че може да се откри и би трябвало да се търси баланс: „ Както към този момент има роботизирани каси, наред със общоприетите, може търговците да опитат да пуснат и един спомагателен щанд, от който хората да могат да си купуват със лични кутии, и да видят по какъв начин на процедура ще работи това “, уточни Руменова.  

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР