Задълженията на болниците в страната достигат 500 милиона лева, съобщи

...
Задълженията на болниците в страната достигат 500 милиона лева, съобщи
Коментари Харесай

Дълговете на болниците достигнаха 500 млн лв.

Задълженията на лечебните заведения в страната доближават 500 милиона лв., заяви във Варна здравният министър Кирил Ананиев. В най-тежко състояние са лечебните заведения в Ловеч и Варна – в тях към този момент се ползват оздравителни проекти. В идващите седмици ще бъде направена сходна стъпка и в Националната кардиологична болница, добави министърът.

До края на май за публично разискване ще бъдат препоръчани нови разновидности за ръководство на опазването на здравето. По думите му към този момент са подготвени два разновидността, като се работи и по трети. Министърът обаче не посочи насоките, в които се работи.
Ананиев посочи, че нито една от разработките няма да планува внезапни промени, защото системата е консервативна и не трябва да се подлага на земетресения. „ Ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се вършат внезапни придвижвания в системата. Във всеки модел пациентът ще има значима роля ", увери Ананиев.
Министърът акцентира, че лечебните заведения се нуждаят от рационализация и нова техника, а това ще накара българите да се лекуват тук, а не в чужбина. Това пък ще „ налее пари “ в нашето опазване на здравето.
Ананиев добави, че за обслужването на здравнонеосигурените пациенти евентуално ще бъде основан специфичен фонд, който да поеме този вид разноски.
До края на идната седмица министерството ще бъде готово с общи правила за финансово ръководство и надзор на държавните лечебни заведения, добави министърът.
По думите му създаването ще бъде препоръчана и на общините, които могат я ползват в здравните заведения, които ръководят. Ананиев сподели още, че до края на годината би трябвало да бъде подготвен планът за национална здравна електронна система.
По думите му това ще даде опция през 2019 година да стартира възлагането на публичните поръчки по осъществяването на плана.
За изчистването на отговорностите на Здравната каса към задгранични сътрудници от 133 милиона лв., Ананиев уточни, че 73 милиона ще бъдат разплатени от бюджета на НЗОК тази година. За останалите задължения се водят диалози за разсрочено заплащане./ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР