Задължение на кандидата за министър-председател е да говори с министрите,

...
Задължение на кандидата за министър-председател е да говори с министрите,
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Габриел може да сменя министри, но 11 от 20 ми се струва в повече

„ Задължение на претендента за министър-председател е да приказва с министрите, които е предложил. За президента мандатът се смята за изпълнен, когато кандидат-премиерът се върне при него със конструкция и състав на държавно управление ”. Това сподели в студиото на " Здравей, България " преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова. Тя акцентира, че Конституцията позволява по правни, персонални или политически аргументи да има промяна на претенденти за министри.
Припомняме, че във вторник Мария Габриел от ГЕРБ-СДС върна досието с проучвателния мандат на президента Румен Радев. В състава на проектокабинета ѝ бяха представени имена на 11 министри, които след това си направиха отказ. Те обявиха, че не са се подписвали под кандидатурите си.
„ Първата фаза на процедурата е завършила. Сега следва втората – в Народното събрание. Следва депутатите да изберат министър-председателя Мария Габриел и по нейно предложение – състава на Министерския съвет. Дали е допустимо да бъдат заменени 11 от 20-те позиции – коства ми се допълнително ”, уточни доцент Киселова.
Конституционалистът изясни каква е процедурата в Народното събрание: „ Мнозинството е нормално – би трябвало да гласоподават повече от половината депутати при разполагаем кворум ”. Това значи, че даже 61 народни представители стигат, с цел да бъде гласуван проектокабинетът. Тя обаче акцентира, че съгласно нея това не би бил сполучливо изпълнен мандат и при такова стичане на събитията Мария Габриел би следвало да се отдръпна. „ Начинът, по който тя беше употребена или подтикната да взе участие в тази процедура, я докара до това, тя да наруши Конституцията, тъй като не е възможно да предлагаш хора за министри, без да си получил тяхното единодушие ”, сподели още доцентът.
Преподавателят по конституционно право напомни за новоприетите промени в Основния закон. Според тях, при положение, че и с втори, и с трети изследователски мандат не бъде гласуван постоянен кабинет, президентът стартира съвещания за избор на длъжностен министър-председател. Той може да избира сред ръководителя на Народното събрание, шефа на Българска народна банка или някой от тримата му заместници, ръководителя на Сметната палата или негов заместител. Другият вид е омбудсманът или някой от заместниците му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР