Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет. Това е

...
Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет. Това е
Коментари Харесай

Румен Гечев: Не сме готови за еврозоната, а се пъчим с някакви проценти

„ Задължение е на опозицията да даде различен бюджет. Това е главният закон и това, по което се разграничават партиите и обединенията – моделът на икономическа политика “. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев, пред Българска национална телевизия.

Социалистите не са съгласни със настоящия проектобюджет, тъй като не е задоволително обвързван с българската стопанска система и опонира на европейската философия. Българска социалистическа партия упорства над половината от брутния вътрешен артикул на страната да бъде разпределен през бюджета.

„ Българска социалистическа партия постоянно съпоставя своята философия с европейската. Това, което се прави в България от 10 години и освен – не престават да смятат, че под 40% от Брутният вътрешен продукт ще бъде преразпределен през бюджета. Средно в Европейски Съюз това число е 50% При 180 милиарда Брутният вътрешен продукт това значи, че в бюджета не влизат минимум 18 милиарда лева “, добави той.

Според Гечев държавното управление целеустремено хвърля прахуляк в очите на хората с бюджетния недостиг от 3%, а условието на Европейски Съюз за подобен недостиг за приемане в еврозоната е „ цинично “.

„ Нашата позиция е, че ние не сме подготвени за еврозоната, а се пъчим с някакви проценти, които не са основен индикатор за виталния стандарт и конкурентоспособност. Второ, в цяла Европа няма такова стягане на коланите и трето, този индикатор няма да ни реши въпроса за еврозоната, тъй като те няма да ни одобряват нито другата година, нищо идната “, сподели Гечев.

По думите му заложеният бюджет не планува справяне с инфлацията. Посочи като хубава мярка плануваното нарастване на заплатите на учителите и университетските преподаватели, само че акцентира, че все пак заложените средства за просвета в Брутният вътрешен продукт са едвам 0,25%

„ Ние желаеме да се усилят разноските за просвета и обучение, само че освен за работни заплати, а за техника, за технологии, от които да се учат някои студенти, за базите, в които се вършат научни проучвания “, уточни той.

Още от 1 юли можеше да се усили минималната работна заплата на 50% от междинната, както е в Европейски Съюз и както предлага Еврокомисията, съобщи социалистът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР