Задълбочаването на партньорството с Иран в областта на икономиката и

...
Задълбочаването на партньорството с Иран в областта на икономиката и
Коментари Харесай

Радев и Борисов заявиха интерес от икономическо партньорство с Иран

Задълбочаването на партньорството с Иран в региона на стопанската система и енергетиката са били измежду главните тематики по време на срещите на иранския външен министър Мохаммад Джавад Зариф с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Пред Зариф българският държавен глава е декларирал, че страната ни ще предизвиква политическия разговор за реализиране на съответни резултати от съвместен интерес.

Двамата са осъществяването на уговорките на Иран Съвместния изчерпателен проект за деяние по нуклеарната стратегия основава нови благоприятни условия за развиване на връзките на Европейски Съюз с Техеран.

„ Готови сме за разговор за възстановяване на транспортната съгласуваност, енергийната диверсификация и увеличение на взаимните вложения, туризма и научния продан “, съобщи президентът Радев, представен от прессекретариата на " Дондуков " 2.

Мохаммад Джавад Зариф пък показал, че развиването на осведомителните технологии в Иран и на фармацията с потреблението на нанотехнологии също уголемява обсега на евентуалното съдействие с България.

Продължаване на интернационалните старания за противопоставяне на терористичната активност на „ Ислямска страна “ и постконфликтното възобновяване на района на Близкия Изток, също са разисквани по време на срещата.

Иранският външен министър е отбелязал опцията строителни компании от страната ни да участват в процеса по инфраструктурното възобновяване на района.

На срещата с премиера Борисов са обсъдени възможностите за задълбочаване на икономическите връзки сред двете страни и ситуацията в Близкия Изток. На среща в Министерския съвет двамата отбелязали, че активизирането на политическия разговор през последните две години благоприятства развиването на контактите сред бизнес организациите в България и Иран и приветстваха провеждането на двустранен бизнес конгрес в София през днешния ден.

Борисов е срещнал в детайли иранския външния министър с плановете за създаване на пътна, железопътна, газова и цифрова инфраструктура на Балканите, като подчертал, че постигането на тази съгласуваност, която е приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, е едно от най-важните условия за развиване на страните и стопанските системи в този район.

„ Коридорите дава опция за връзки, търговия, бизнес, туризъм сред Европа и Азия “, показал Борисов, съгласно който, с цел да се случи това е належащо да има мир и непоклатимост в района. 

„ Това, което ни би трябвало, е мир. Моята политика е построена напълно върху постигането на мир и непоклатимост “, сподели българският министър председател. Борисов изрази угриженост от повишаването на напрежението в района на Близкия Изток и изрази вяра, че макар разликите, Иран и другите страни ще намерят допирни точки за съвещания за излаз от рецесията. „ Войната в Сирия би трябвало да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите “, подчертал Борисов като обърна изключително внимание върху филантропичните последствия от сходни спорове.

Борисов и Зариф изразили поддръжка за Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия и подчертаха нуждата от неговото осъществяване от всички страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР