Задълбочава се проблемът с липсата на кадри в здравната система

...
Задълбочава се проблемът с липсата на кадри в здравната система
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Липсват 30 000 медицински сестри, до 5 години може да затваряме болници

Задълбочава се казусът с неналичието на фрагменти в здравната система в страната. По данни на Българската асоциация на експертите по здравни грижи у нас липсват 30 000 медицински сестри и над 4000 акушерки.
Прочетете още
„ До пет години недоволствата ни, че имаме доста лечебни заведения, няма да съществуват, тъй като 1/3-та от лечебните заведения ще се самозакрият, тъй като няма медицински сестри ”. Това ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров пред NovaNews.

„ Още преди две години казахме, че междинната възраст на лекари и сестри е над 55-годишна възраст. Повече от една четвърт от лекарите и сестрите в България са над 65-годишна възраст ”, сподели ръководителят на БЛС.

По думите му казусът при медицинските сестри е най-тежък. Причините са доста, сподели той и добави, че е нужно да се вземат незабавни ограничения.

Като образец имаше включване от болничното заведение в Мездра, където ясно се вижда дефицитът на медици. „ Средната възраст на лекарите при нас е над 56 години. Имаме 36 заети щатни бройки, на цялостен работен ден работят едвам 20 лекари. С наличния запас съумяваме да се оправим с ситуацията, само че в идващите 10 година нашите лекари ще са в пенсионна възраст. Ако тази наклонност се резервира, след 10 година рецесията няма да се лиши по никакъв метод ”.  Това съобщи Светозар Луканов – шеф на болничното заведение в Мездра.

„ Изключително мъчно е както с лекарите, по този начин и с медицинските сестри да се откри някой, който да желае да се учи да работи. Има дефицит на хирургични сестри ”, изясни Луканов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР