Задачата с ново ядрено гориво от неруски доставчик е бавна,

...
Задачата с ново ядрено гориво от неруски доставчик е бавна,
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй": Презареждане

Задачата с ново нуклеарно гориво от неруски снабдител е мудна, сложна, изисква солидни вложения, само че е допустима. Алтернативите са американската Westinghouse и френската Framatome, като фокусът към този момент е главно върху 5-и блок. Ключовата година е 2024 година, когато би трябвало да стартира преходното зареждане.
След 17 месеца, или през май 2024 година,5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да бъде зареден с нуклеарно гориво от американската " Уестингхаус " (Westinghouse). Ако това не се случи тъкмо тогава,има евентуален риск този различен на съветската ТВЕЛ снабдител изобщо да не може да работи в българската нуклеарна централа най-малко до 2030 година Обратното пък крие други опасности, защото процесите по лицензирането на американското гориво вървят постепенно и са нужни още доста разбори, а и системите за надзор би трябвало да се пренастроят в съдействие с руснаците, което в сегашната геополитическа среда наподобява съвсем невероятно.

Другият вероятен различен снабдител - френската " Фраматом " (Framatome), може да обезпечи доставки чак от 2025 година и също така тя употребява съветски лицензи за производството на касетите с нуклеарно гориво. Това го прави по-лесно съвместимо с потребностите на АЕЦ " Козлодуй ", само че е в несъгласие с взетото на 3 ноември от енергийната комисия в Народното събрание решение за ускорение на диверсификацията на доставките.

Самата нуклеарна централа има в запас от съветско гориво за едно презареждане на 5-и блок (през май 2023 г.) и за пет презареждания на 6-и блок (всяка последваща година до октомври 2027). Засега доставките от Русия не престават по одобрения проект (два пъти годишно) макар войната, само че няма гаранция докога ще продължи по този начин.
Реклама
Така най-кратко може да се опише сагата към разнообразяването на нуклеарното гориво в АЕЦ " Козлодуй ". Тя, несъмнено, е доста по-голяма и комплицирана, включва освен механически въпроси, само че и тясно политически, като в последна сметка всичко това има и стопански измерения за стотици милиони. А по какъв начин ще се развие евентуално ще се реши още в идващите месеци.

По принцип за нуклеарната енергетика е не просто мъчно, само че даже и рисково да се приказва непрофесионално. И тъкмо това прави тематиката комплицирана и объркваща освен за обществото, само че и за огромна част от политиците. По тази причина " Капитал " беседва с специалисти от бранша в търсене на отговори на някои от главните въпроси в процеса по диверсификация на горивото.
Как се зарежда с гориво АЕЦ-ът
За разлика от Топлоелектрическа централа, които могат да употребяват разнообразни по тип въглища или природен газ, при нуклеарните централи има тъкмо избран тип гориво, с което всяка от тях може да работи. Това, което употребяват румънците да вземем за пример, изобщо не става за българската АЕЦ " Козлодуй ". Разлики има освен в касетите за самото гориво, само че и в урана, който се употребява за тях. Макар и по-малки, разлики има даже сред горивото, което употребяват 5 и 6 блок на българската централа. В композиция с нуждата от високо равнище на сигурност кръгът на евентуалните снабдители, които имат лиценз за тази работа, става извънредно дребен.

Освен това съответният блок не се зарежда едновременно, а се подменят единствено 25% от касетите на година. Всяка такава нова зарядка има живот от четири години, което значи, че цикълът на презареждане е четиригодишен. Поради това обаче няма по какъв начин внезапно да се смени цялото гориво от един тип с различен и процесът по диверсификация също продължава 4 години (на стъпки по 25%). В този интервал се работи със смесено гориво и тъкмо това усложнява интервенцията по линия на контрола и системите за ръководство.
Реклама Кой може да доставя нуклеарно гориво
Към момента за АЕЦ " Козлодуй " право да доставя гориво има единствено съветската ТВЕЛ - с обозначение ТВСА за 5-и блок и ТВСА-12 за 6-и блок. По данни на самата централа налични на място са общо 265 касети, от които 54 са ТВСА и могат да стигнат за една презарядка през май 2023 година, когато ще е годишният планов ремонт на 5-и блок. Останалите 211 касети ТВСА-12 биха могли да обезпечат пет презареждания на 6-и блок, надлежно през октомври 2023, 2024, 2025, 2026 и 2027 година

Договорът с ТВЕЛ е до 31 декември 2025 година и по него би трябвало да се доставят още 252 касетки ТВСА-12 (достатъчни за 6 презареждания на 6-и блок). Има и алтернатива за изключителни две доставки на ТВСА през 2024 и 2025 година, които обаче не са сигурни и би трябвало да бъдат в допълнение конкретизирани.

Америкнакската " Уестингхаус " има контракт с АЕЦ " Козлодуй " от януари 2021 година за лицензиране и внедряване на различен вид гориво (RWFA касети) единствено за 5-и блок на централата. Това е по този начин, тъй като разработките са правени да работят в синхрон с касетите ТВСА по време на 4-годишния развой на презареждане. Към момента са изпълнени почти половината от плануваните разбори, само че остават по-сложните и механически от тях. Срокът за предаването им е до септември 2023 година, като единствено за някои има алтернатива и до януари 2024 година

Междувременно през февруари тази година " Уестингхаус " е изпратила бюджетна оферта за доставка на нуклеарно гориво за 5-и блок за интервал от 10 години. Тя обаче към момента не е подписана от управлението на централата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР