Задачата по транспортирането на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е

...
Задачата по транспортирането на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Успешно и без инциденти приключи операцията за транспортирането на БТР-те за Украйна

Задачата по превозването на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е изпълнена качествено, безвредно и във вероятните периоди. Това стана ясно на конференция на министъра на защитата Тодор Тагарев през днешния ден, 14 март. Министър Тагарев показа последователност на по-важните събития, свързани с процедурата, подготовката и организацията по превозването на дарените бронетранспортьори за Украйна.

Процедурата е стартирала с първото решение на Народното събрание, което е от 21 юли 2023 година Близо шест месеца е траял подготвителният стадий на интервенцията. На 24 януари 2024 година, със заповед на министъра на защитата и след детайлно предписание на началника на защитата, е основана организация за предислоцирането на БТР-ите от пунктове в страната до София. Същинската интервенция по превозването от страната към столицата стартира на 29 януари и продължи 4 седмици. Първият ешелон от 30 вагона отпътува за Украйна на 7 март; към този момент е отпътувал и последният ешелон. За осъществяване на логистичната интервенция по превозване, натоварване, подсилване и маскиране на бойната техника бяха употребявани 26 единици специфична техника. В другите стадии са се присъединили 247 военнослужещи и цивилни чиновници от Командването за логистична поддръжка, Сухопътните войски и работа „ Военна полиция ". Разходите общо надвишават 170 000 лв., уточни министър Тагарев.

Той отхвърли рецензиите по осъществяването на задачата и акцентира, че това е комплицирана интервенция, координирана с интернационалните сътрудници. „ Допускам, че при една по-добра организация, можехме да спестим седмица или 10 дни, само че не повече. Благодаря на всички, които участваха ", акцентира той. По думите му - изпълнени са всички решения за помощ на Украйна, които са със заложени съответни параметри. „ Анализираме декларираните потребности от страна на Украйна и нашите благоприятни условия, с цел да предоставим спомагателна помощ ", отговори министър Тагарев в отговор на въпрос.

Той благодари на Министерство на вътрешните работи, Министерството на превоза, БДЖ, ДАНС и на всички, с принос към триумфа и с присъединяване в организацията по осъществяване на тази интервенция. За присъединяване в осъществяването на тази комплицирана задача, министърът изрече признателност и награди заместник-министрите на защитата, на превоза и на вътрешните работи Атанас Запрянов, Бисер Минчев и Ивелина Дундакова, както и военнослужещи със заслуги в нейния заключителен стадий.

На въпрос за опциите за повишение на възнагражденията на военнослужещите, министър Тагарев разясни, че Министерството на защитата е внесло план на решение в Министерския съвет и предстоят диалози с Министерството на финансите. „ Има всички нужни предпоставки това да се случи, считано от 1 януари. В Закона за бюджета средствата ги има, належащо е малко по-добро координиране на национално ниво ", уточни той. Той добави, че военнослужещите не би трябвало да се безспокоят от популяризираните клюки за премахването на 20-те заплати, които получават при пенсиониране. „ Министерството на защитата няма желание да отстранява член 227 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България ", безапелационен беше той.

Процедурата за закупуване на новите 3D радари е в ход, уточни министър Тагарев, в отговор на въпроси на медии. По думите му, тази процедура е лишила година и той е предпочел да не я бави повече. Междуведомствената комисия е предложила решение, което е одобрено от министъра на защитата. Фирмата, класирана преди всичко, е поканена на договаряния. „ Надявам се договарянията да протекат в период, след което ще внесем в Народното събрание план за капиталов разход, който следва да бъде одобрен ". Процедурата би трябвало да се реализира тази година. В хода на процедурата е реализирана с 25 % по-ниска цена, уточни той.

В отговор на въпрос на публицисти за стадия, на който е стигнала подготовката на инфраструктурата на Трета авиобаза по отношение на приемането на новия военен аероплан, министър Тагарев акцентира, че Министерството на защитата продължава да позволява зародилите проблеми. „ Все още има съществени опасности за навременната подготовка на инфраструктурата за посрещане на първите самолети ", съобщи той. Има компании, които са склонни да се откажат от осъществяването на договорите си, защото са поискали внезапно повишение на цената на тези контракти. Министерството на защитата не е склонно да удовлетвори тези претенции, уточни той.

Пресконференцията стартира с минута безмълвие в памет на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който умря през вчерашния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР