Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради

...
Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради
Коментари Харесай

Димитър Николов за данъка върху старите коли: Принципът е замърсителят плаща“

Зад повдигането на налога за остарели коли стои екологията, поради което правилото му е " замърсителят заплаща “, както е в цяла Европа. Данъкът на по-старите коли ще се вдигне с сред 2 и 13 лева на годишна база. Данъкът за по-новите коли ще се понижи, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по Българска национална телевизия.

" Идеята за въвеждането на този налог е на локалната власт с концепцията да се помогне на огромните градове и да се стимулират притежателите на старите коли, които не се употребяват, да не се записват. Всяка една община е ангажирана да вкара съответни ставки по отношение на локалната специфичност. Общинските препоръки ще дефинират размера им ", изясни Николов и акцентира, че решението не е политически стимулирано.

" Нашите опасения са, че идващите години България ще бъде залята от остарели, дизелови коли втора употреба от Европа, които ще са сериозен замърсител, уточни Николов и цитира данни, че сред 33-35% от замърсяването в градовете се дължи на автомобилния трафик.

" В община Бургас са регистрирани към 100 хиляди автомобила, под към 40 хиляди влизат в категорията " остарели ". От тях, по наша информация, две трети се употребяват, а една трета не се употребяват по предопределение като автомобил. Някои се употребяват за опазване на паркомясто, част от тези коли се употребяват за склад. По-изгодно е да се заплати годишният налог, тъй като тогава страната няма да право да репатрира автомобила, с цел да освободи пространство.

" Заради отстъпката за новите коли в хазната ще влязат по-малко средства, съобщи Димитър Николов. Мерките за по-чисти градове включват закупуване на нови, екологични рейсове, създаване на зелени пояси ", разчистване на улици, добави той.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР