Зад оградата на сливенската махала Надежда действат 29 евангелски църкви

...
Зад оградата на сливенската махала Надежда действат 29 евангелски църкви
Коментари Харесай

Лесният паник бутон на гетата

Зад оградата на сливенската махала " Надежда " работят 29 евангелски църкви и джамия за турскоезичните роми мюсюлмани

© Спас Спасов " Църквата на Бога " е една от 29-те в махалата " Надежда ". Пасторът Сашо Василев я е основал още през 1998 година " Ето, тук се събираме – през седмицата службите са от 18 ч., с цел да могат да дойдат хората след работа, да се помолят... ", споделя той. Говори прибързано, до момента в който отключва сивата железна врата на църквата си. Тя е в сутерена на неугледна къща – като всички в близост.

" Аз съм пътят, истината и животът ", гласи евангелски откъс на стената в залата. А под дървения кръст, декориран с яркочервен тюл, е струпана озвучителна техника с впечатляващо качество. Преди да стане просветител, Сашо бил музикант. Свирел по сватби и твърди, че печелел добре. Сега има към 150 енориаши, които всеки месец внасят в касата на църквата му по 10% от приходите си. Според пастора общността се издържала само от даренията на самите вярващи. И нищо друго.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Защо приказват по този начин – пасторите били отговорни ", ядосва се Сашо. " Нищо неприятно не вършим – молим се, организираме неделни учебни заведения за децата, четем Библията. По-добре ли е хората да седят на улицата? Раздаваме пакети с храна на вдовиците, скоро ще открием кухня, вършим сватби... Не се занимаваме с тези неща, в които ни упрекват. " В края на предходната седмица той към момента беше очевидно обезпокоен от обвиняването на премиера Борсов, че суматохата, която накара родители от сливенското гето да приберат децата си от учебно заведение на 11 октомври, е била провокирана от пасторите.

Тези съмнения обаче не са лишени от съображение. Според ромския деятел и публицист Васил Чапразов страната сама е разрешила на пасторите да се трансфорат в хората с максимален престиж в гетото. " Така се стигна до обстановката инцидентни хора да образоват децата в църквите си. Резултатът е, че те постоянно знаят цели глави от Библията наизуст, само че не могат да изрецитират нито едно стихотворение на български. Пасторите са хората с най-вече контакти и най-голямо въздействие в махалата ", твърди той.

И това явно не е единственият резултат от работата на евангелските проповедници в ромските махали. Те основават среда за обществени контакти, учат хората да се самоорганизират, посредничат за решаването на фамилните спорове, раздават помощи. Това на процедура ги прави универсални и ефикасни медиатори, чиито услуги търсят всички. " Веднага тръгнахме да успокояваме хората. А на идващия ден министър председателят споделя по малкия екран – пасторите са отговорни. Как по този начин? "

Сашо Василев, свещеник на евангелската " Църква на Бога "

" Още в 4 часа в понеделник бяхме събрани в районното полицейско ръководство в махалата ", сподели свещеник Сашо. " На тази среща участваха и хора от общината, от дирекциите за обществено подкрепяне и за протекция на детето. Веднага по-късно тръгнахме да успокояваме хората. А на идващия ден министър председателят споделя по малкия екран – пасторите са отговорни. Как по този начин? "

Наташа Тодорова е здравен посредник в Сливен и интензивно работи в гетото. За нея пасторите също са измежду най-надеждните контакти там. " Да, аз също прибягвам към тях ", признава тя. " Търся ги, когато би трябвало да водим разяснителни акции – да речем, за нуждата от имунизиране или от профилактични прегледи. В неделя всички са на черква и по този начин става най-лесно. А когато и пасторът каже, че би трябвало... "

Според Тодорова активирането на страха от лишаване на деца е лост за операция, който в гетата работи безотказно. А за всяването на суматоха въобще не е нужно да се търси съдействието на всички 29 пастори в махалата " Надежда ". " В реалност е доста по-лесно. Достатъчно е да бъдат задействани единствено двама или трима. Останалото може да бъде свършено в обществените мрежи, както в действителност се случи в дните към 11 октомври. Почти всеки в махалата има телефон с интернет, даже в най-бедната част на гетото – там, където са така наречен голи роми. " Имат профили във фейсбук, непрестанно споделят информация ", твърди тя. " Решението за това, което се случи на 11 октомври в Сливен, е взето не в църквите, а в политическите централи. "

Стела Костова, ръководител на локалната " Ромска академия за обучение и просвета "

Далече от " Надежда ", само че единствено на метри от регионалната администрация в Сливен " Ромската академия за обучение и просвета " има няколко пространства на таванския етаж в остаряла жилищна кооперация. Там са оборудвани занимални за възпитаници, библиотека и офис. Председател на сдружението е Стела Костова. " Пасторите фактически имат огромно въздействие, само че виновността за суматохата с прибирането на децата от учебно заведение и страхът, че ще бъдат отнети от фамилиите им, не може да бъде търсена единствено у тях ", споделя тя. " Важно е да се стигне до този, който им заплаща. Това трябваше да бъде проследено още преди месеци, когато вълната на страха от Стратегията за детето стартира да се подвига. Защото решението за това, което се случи на 11 октомври в Сливен, е взето не в църквите, а в политическите централи. Социалното министерство и специфичните служби проспаха месеци. Те, а не някой различен, трябваше от дълго време да са взели ограничения това да не се случи. Още повече с децата в учебно заведение. "

Обратния образец дава Деян Колев от Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ". Според него родителите на деца в сливенското с. Сотиря са били успокоени след суматохата, провокирана преди седмици, единствено тъй като в локалното учебно заведение има клуб на родителите и посредници, които непрестанно поддържат контакта с тях. " Там действа деен наставнически клуб, който от време на време организира срещи. Назначен е учебен посредник от локалната общественост в селото, изключително значимо е, че там работи и преподавател от ромски генезис. Всичко това е доближило локалната общественост до учебното заведение, основала е доверие и то се оказа основно за това децата да останат в класните стаи ", написа той в обява в уеб страницата на сдружението.

Според Колев обаче гаранции, че нервността няма да бъде провокирана още веднъж, няма. Дори и прекъсването на децата от учебно заведение да бъде относително бързо преодоляно, напълно действителна е заплахата провокираната неуравновесеност да докара до дълготраен отвод на родителите да дават единодушие за присъединяване на техните деца в извънкласни действия. " Освен това сигурно оттук нататък ще е доста мъчно на екипите от обществени служащи, служители на реда и други институции да търсят деца в ромските квартали. Създадената нервност сигурно ще направи активността на тези екипи съвсем невъзможна ", написа още той в уеб страницата на сдружението.

А съгласно Стела Костова точно отсъстващата страна и маргинализацията в ромските махали са създали допустимо " паник бутонът " на гетата да бъде натискан без проблем всякога, когато страхът на хората там би трябвало да бъде използван. Най-често за политически цели.

" Две генерации роми останаха необразовани. Тази празнота няма по какъв начин да бъде запълнена ", споделя тя. И добавя: " Липсата на обучение води до маргинализация, до основаването на среда, в която хората могат да бъдат манипулирани с минимални старания, когато владееш нужните лостове за това. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР