Зачитането на различията като един от стълбовете на изграждането на

...
Зачитането на различията като един от стълбовете на изграждането на
Коментари Харесай

Ковачевски при папата: Кирил и Методий изпълниха мисия за свързване на народите на Европа

Зачитането на разликите като един от стълбовете на построяването на общество, в което има място за всички, е отразено в традицията на междурелигиозната приемливост, зачитането на разнообразни религиозни вярвания и насърчаването на свободата и демокрацията в Република Северна Македония, а поддръжката на най-уязвимите във времена на рецесия са полезности, върху които се задълбочава съдействието сред Ватикана и Република Северна Македония. Това е било казано на срещата сред папа Франциск и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и последвалата визита на делегацията, която той води във Ватикана за отбелязване на делото на братята Кирил и Методий, оповестяват от държавната пресслужба в Скопие.

На срещата сред премиера Ковачевски и делегацията от Република Северна Македония с папа Франциск са били споделени послания за вяра и предпочитание за разцвет в интервала след пандемията, само че и за справяне с най-голямата рецесия до момента, като е било очебийно, че ползотворното съдействие с Ватикана ще се задълбочава поради споделените полезности на взаимно съгласие, поддръжка за най-уязвимите, тъждество, приемливост и човешко достолепие.

На аудиенцията при Светия отец, което е едно от централните събития в програмата за възпоменание на живота и великото дело на Светите братя Кирил и Методий, Ковачевски е изразил признателност за визитата на папа Франциск в страната през 2019 година, което е несъмнено като историческо и е първото посещаване на глава на Римокатолическата черква в Република Северна Македония.

По време на диалога е била подчертана „ ролята на Светите братя Кирил и Методий, които с задачата си да популяризират християнството на понятен за славянските нации език, извършиха и задачата за свързване на народите на Европа. От установяването на дипломатическите връзки преди 28 години Северна Македония и Ватикана с ангажираност и взаимно почитание градят другарство, учредено на общи исторически, културни и религиозни обичаи и значими персони като Св. св. Кирил и Методий и св. Майка Тереза “, написа в прессъобщението.

На срещата е било приветствана самодейността за сключване на изцяло съглашение (конкордат) сред Република Северна Македония и Светия трон за контролиране на статута на Католическата черква в страната и за поощряване на съдействието в области от съвместен интерес, изключително в региона на съдействието сред просветителните институции и архивите на двете страни.

Премиерът Димитър Ковачевски, съпроводен от щерка си Тамара Ковачевска и делегация на държавното управление на Република Северна Македония, е на двудневно посещаване в Рим и Ватикана в границите на отбелязването на 24 май, празнуван в страната като Ден на всеславянските просветители.

В делегацията са включени Буяр Османи - министър на външните работи, Оливер Спасовски - министър на вътрешните работи, Бисера Костадиновска -Стойчевска - министър на културата, началникът на кабинета на премиера Мартин Попов, секретарят по връзки, връзки с обществеността и протокол на премиера Ана Андреева, шефът на Комисията за връзки с религиозните общности Дариян Сотировски, ректорът на Университета „ Св. Кирил и Методий” Никола Янкуловски, митрополитите от Македонската православна църква- Охридска архиепископия Пимен Илиевски и Йосиф Тодоровски, Зоран Стоянов от Струмишката епархия на Католическата черква.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР