Зачестяват случаите, в които фирми с преустановена дейност и натрупани

...
Зачестяват случаите, в които фирми с преустановена дейност и натрупани
Коментари Харесай

Ето това е тарикат: Плевенски бизнесмен точи държавата със 100 фирми

Зачестяват случаите, в които компании с прекратена активност и насъбрани отговорности биват „ трансферирани “ на инцидентни жители, написа в бюлетин на Национален осигурителен институт, предава Труд бг.

След като сдруженията се снабдят с нов „ притежател ”, измамниците им вдъхват фиктивно нов живот, като назначават хора, подават информация в Регистъра на обезпечените лица на оптималния застрахователен приход и показват постоянно болнични листове за източване на фондовете на държавното публично обезпечаване (ДОО), показват от Национален осигурителен институт.

Един подобен огромен „ предприемач “ е едноличен притежател и шеф на към 100 сдружения. От едно от сдруженията в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - Плевен са представяни болнични листове за много нескончаем интервал на един и същи човек. Прави усещане, че по всички болнични е изплащано парично обезщетение с висок дневен размер, изчислен от оптималния застрахователен приход. Липсват осигурителни вноски за ДОО.

Извършена е инспекция и е открито, че допреди няколко години компанията е имала активност, наети по трудов контракт служащи и са подавани годишни счетоводни доклади и данъчни заявления. От години в сдружението работи счетоводителка, назначена по трудов контракт.

Когато сдружението натрупва отговорности и няма доходи от активността на напред във времето излиза точно тази счетоводителка.

Всички други служащи са освободени, остава да „ работи “ единствено тя. Тъй като няма средства за заплати, счетоводителката и шефът измислят метод за прехрана.

Започва безпределно показване на болнични за разнообразни болести на дамата при съблюдаване на оптималните периоди, за които могат да бъдат издадени болнични в границите на една година.

Към Регистъра на обезпечените лица са подавани данни на оптималния застрахователен приход, по този начин на дамата са изплатени над 70 000 лева парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност.

Тези незаконосъобразни дейности са се трансформирали в фамилен бизнес, тъй като в друго сдружение, благосъстоятелност на същото лице, са назначени брачният партньор и синът на същата счетоводителка.

Те са единствените наети по трудов контракт хора. И още веднъж: подадените към Национална агенция за приходите данни са на оптималния застрахователен приход, без стотинка осигурителни вноски за ДОО и с куп продължителни болнични.

Двамата общо са получили парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност в общ размер също към 70 000 лева Върхът на наглостта при тези случаи е, че фиктивният притежател и шеф на тези стотина сдружения от няколко години живее в чужбина, само че за него се подават регулярно данни за обезпечаване в друго сдружение – софийски застраховател, в което той по документи е съучастник.

Друг случай е с сдружение, чиито притежател и шеф е човек, който даже не знае, че е шеф. „ Управителят “ е необразован, мъчно написа и макар „ високата “ позиция в личното си сдружение, работи на друго място по трудов контракт като общ служащ.

Това не му пречи да подава по електронен път данните към Национален осигурителен институт за разпределяне на парични компенсации от ДОО. В неговото сдружение са назначени по трудов контракт 15 души и са изплатени парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради бременност и раждане и обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст.

Поводът за осъществената инспекция в осигурителя е опит на един от „ наетите “ по трудов контракт да получи обезщетение за безработица. В хода на инспекцията е открито, че сдружението

няма и не е имало активност и няма по какъв начин „ обезпечените “ да работят в недействащо дружество. Осигурителните данни са служебно заличени и са издадени разпоредби за събиране на непозволено получените суми.

В редица други случаи прозира мъчно обяснима доверчивост. Човек не може да уточни къде е местонахождението на градина с плодни дръвчета, където е нает да бере праскови, като в същото време твърди, че пътува за тази работа с кола от друго обитаемо място.

Собственикът на градината от своя страна оправдава наемането му с обстоятелството, че живее в обитаемото място на трудовата активност.

Друг мъж е нает и твърди, че е работил като интернационален водач на ТИР, само че не е наясно до кои страни е пътувал, а за камиона си не знае нищо друго, с изключение на цвета. „ Назначени “ в обекти на заменен режим при предаването на промяната въобще не разпознават този, който е приел промяната.

Притеснителното е, че в един от случаите става въпрос за здравна сестра в лаборатория на ДКЦ.

Както при всички сходни случаи в цялата страна, осигурителите от посочените несполучливи опити да се измами системата са въведени в системата на Национален осигурителен институт като рискови, а основните герои на въпросите - хората, употребили непозволено парични компенсации и пенсии, са сложени под наблюдаване.

Най-често опитите за източване на хазната с неоснователни претенции за пенсия, с компенсации за безработица и болнични.

Пример за прекомерно неблаговиден опит да се подведат чиновниците на Национален осигурителен институт е въпросът с човек, който показва трудова брошура с нанесен стаж на служба „ автомонтьор “.

Веднага проличава, че заверката на документа не дава отговор на условията на Наредбата за трудовата брошура. Направената инспекция в Регистъра на обезпечените лица демонстрира липса на каквито и да са данни за индивида за съответния интервал.

При осъществената детайлна инспекция е открито, че в съответното сдружение освен не е работил този човек, само че и в никакъв случай не е съществувала вписаната в книжката служба „ автомонтьор “./Блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР