Зачестяват опитите за внасяне на наркотични вещества под различни форми

...
Зачестяват опитите за внасяне на наркотични вещества под различни форми
Коментари Харесай

Нова дрога навлиза на родния пазар 


Зачестяват опитите за внасяне на наркотични субстанции под разнообразни форми у нас. Особено настоящи в последно време са чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, само че които водят до съществено пристрастяване и имат рискови токсични резултати.

Един от най-новите типове дрога, която пробва да откри пазар у нас е кратом. Митническите чиновници от Борба с наркотрафика в последно време все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд.

От няколко години той е включен в листата с рискови опиати като кокаин и хероин.

„ Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, тъй че единствения път, това е с въздушни карго колета, въздушни куриерски колета. Миналата година, през 2021 година, открихме 3 колета с кратум, общо количество към 3 кг. В куриерски и пощенски колета, това е главния начин”, изясни Стефан Бакалов, шеф на отдел Борба с наркотрафика “ в Агенция Митници.

При опита да бъде импортиран, кратомът постоянно е заявен като безопасен чай.

„ Кратомът на тип, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също по този начин се използва като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко наличието на кратум, тогава резултатът е подтикващ. Обратното е опияняващ резултат “, добави Бакалов.

Именно това е и новата вълна освен у нас, само че и в Европа през последната година. Употребата на сякаш здравословни чайове и билки, Които водят до взаимозависимост, а при предозиране и до съдбовен излаз.

Така наречени артикули, които звучат прелестно, всекидневно, вместват се в wellness, healthiness, т.е. в здравословни стратегии, обаче с отровен, увреждащ и рисков резултат, изключително когато засягат централно-мозъчните функционалности – могат да доведат до остри психологични и психотични разстройства “, посочи доктор Александър Канчелов, експерт по терапия на зависимости.

Най-често в клопката подадат младежите, които опитват, подведени от изказванията за безобидността им.

„ Родителите по предписание схващат последни и най-лесно се подвеждат. Но всяко отклоняване от естественото психологично положение, държание и реакции, тип психомоторика, придвижване – би трябвало да бъде мощна тревога. И при всяко подозрение да търсят умел експерт, с цел да не се окаже, че се подвеждат и закъсняват прекомерно много”, сподели още доктор Канчелов.

Всяка внезапна трансформира при подрастващите е мотив за паника, споделят специалистите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР