Зачестяват горските пожари в Рила. Това отчитат горските служители и

...
Зачестяват горските пожари в Рила. Това отчитат горските служители и
Коментари Харесай

Опасност: Зачестяват горските пожари в Рила

Зачестяват горските пожари в Рила. Това регистрират горските чиновници и огнеборците в региона. Кои са факторите, причиняващи огромни пожари нависоко.

Горите на Рилския манастир, Седемте рилски езера и регионите към Мусала и Мальовица са измежду най-рисковите места за пожари в Рила.

" 99% от пожарите се предизвикват от туристи. Те или палят огън на местата където е неразрешено и това най-често се случва с нерегламентирани лагери, или тук-там, където не е позволено ", съобщи Красимир Андонов, шеф на Национален парк " Рила ".

До края на октомври е неразрешено паленето на огън на всички места. Двойно повече горски чиновници и паркови охранители наблюдават за спазването на заповедта.

" Най-малката човешка немарливост може да докара до неизбежни и необратими последствия ", добави инж. Ани Филипова, горско стопанство " Рилски манастир ".

" Ние ходихме на Кирилова поляна, оттова се качихме на Сухото езеро. Има надписи на всички места, че от 1 юни до 30 ноември на никое място не се пали огън. Спазваме възбраната ", споделя Мария, екскурзиант в Рила.

" Първо не пушим от нашата група нито един. Второ в същото време огън не се пали ", съобщи Спас, екскурзиант в Рила.

Въпреки съществуването на настояща заповед, която не разрешава паленето на огън на всички горски територии, очевидно тя не се съблюдава.

От 500 до 5000 лв. са санкциите за нерегламентирано палене на огън в планината - десетки пъти по-малко спрямо вредите, които нанася стихията в планината.

Репортер: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР