Зачестиха сигналите за стоки с изтекъл срок на годност от

...
Зачестиха сигналите за стоки с изтекъл срок на годност от
Коментари Харесай

Активни потребители: Зачестиха сигналите за стоки с изтекъл срок на годност

Зачестиха сигналите за артикули с изминал период на валидност от консуматори. Следва въпросът защо да внимаваме при покупка на избрана стока и на кого можем да сигнализираме.

" Хората стартират повече да се зачитат в етикетите, което е хубаво нещо. Защото с изключение на на периода на валидност, ще извърнат внимание на състава, на производителя. Понякога хората се объркват от метода на сключване на периода на валидност. В света се счита, че тези обърквания са виновни за 20% от изхвърлените храни в международен мащаб, за България няма сходно изследване ", сподели доктор Сергей Иванов от Асоциация на дейни консуматори.

По негови думи, в случай че забележим на етикета " Използвай преди " или " Срок на валидност " или в случай че на него има единствено дата - това значи период на валидност до датата, която е отпечатана. След този ден продуктите не би трябвало да се употребяват.

" Най-добър до... " - това са другите артикули, при които мъчно се дефинират периоди на валидност. Когато си вземете фасул, леща или спагети, няма ясно дефиниран период на валидност, същото е с консервите. Тогава значи, че могат да се употребяват и след тази дата, само че производителят не подсигурява най-хубавия усет, те не са рискови за здравето ", изясни доктор Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него магазинът би трябвало да си следи периодите, а огромните вериги магазини си имат програмен продукт и знаят кои артикули би трябвало да махнат. " Понякога, когато става въпрос за " най-хубав до " в комерсиалната мрежа не са толкоз строги ", акцентира гостът.

По думите на доктор Иванов рядко се постановат санкции за определяне на артикули с изминал период. Той прикани потребителите да внимават и да четат етикетите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР