Забременеете ли, губите парите от спонсори.Години наред това послание е

...
Забременеете ли, губите парите от спонсори.Години наред това послание е
Коментари Харесай

Дете или кариера: как жените в атлетиката се борят за правото да са майки

" Забременеете ли, губите парите от спонсори ".

Години наред това обръщение е като сигнална лампа за дамите в спорта. Постепенно някои състезателки в леката атлетика надигнаха глас в търсена на смяната и я реализираха. Но какъв брой мъчно е да бъдеш по едно и също време професионален състезател и жена, която желае да роди?

Заплащането в спортовете като бягането на къси и дълги дистанции се разграничава фрапантно по отношение на по-популярни спортове като тенис, футбол, баскетбол и други Спортистите на пистата не получават заплати, като приходите им са основно от спонсорските контракти с огромните снабдители на екипировка.

Най-често тези съглашения са свързани с постигането на избрани резултати в надпреварите. Контузиите са част от спорта и множеството спонсори демонстрират схващане, само че рядко дамите спортисти могат да се откъснат от заниманията си и да родят дете.

" Бременността е целувката на гибелта за един спортист. Нямаше метод да кажа на " Найки ", че съм бременна ", споделя американката Фийби Райт, която беше спонсорирана от компанията от 2010 до 2016 година



Много спортисти подеха вълна от митинги поради това, че спонсорите не им подсигуряват възнаграждение при бременност. Най-остра беше националната шампионка на Съединени американски щати на 800 м Алисия Монтано, която упрекна " Найки " в двуличие.

В рекламната си акция " Мечтай бясно " компанията пази характерността на дамите и равенството сред половете в спорта. Според Монтано от " Найки " са посочили тъкмо противоположното в нейния случай.

" Спортната промишленост разрешава на мъжете да имат цялостна кариера, до момента в който в случай че дамата реши да има бебе, това я изтласква в разцвета й. Когато споделих на " Найки ", че желая да имам бебе по време на кариерата ми, те ми отвърнаха: " Просто договорът ще бъде в застой и ще спрем да ти плащаме ", споделя Монтано.

За състезателката на 10 000 метра Кари Гаучър също е имало комплицирана алтернатива – да влезе бързо във форма след раждането или да бъде покрай сина си. Докторът ѝ даже я посъветвал да избере дали да бяга близо по 200 км на седмица или да кърми детето, като тялото ѝ не може да се оправи и с двете.

Носителката на шест златни олимпийски медала Алисън Филикс също беше измежду тези, които надигнаха глас. Вълната на неодобрение накара " Найки " да вкара 12-месечен интервал на отбрана при бременност, като това времетраене беше удължено на 18 месеца.

Постепенно тематиката за заплащането при бременност при дамите престава да бъде табу. Други огромни компании също последваха образеца на " Найки " и обезпечават отбрана на дамите, които желаят да имат деца по време на спортната си кариера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР