Забранява се изграждането на ВЕЦ-ове на реки, освен ако не

...
Забранява се изграждането на ВЕЦ-ове на реки, освен ако не
Коментари Харесай

Забраняват вецове на реки без язовир

Забранява се построяването на ВЕЦ-ове на реки, в случай че не се употребяват построени язовири и уреди към тях.
Това гласят промени в Закона за водите, готови от екоминистерството.
Промяната се постанова по отношение на нуждата от запазване на водните екосистеми и е превантивна мярка против влошеното положение на повърхностните водни тела, обосновават се от ведомството.
В претекстовете е записано, че страната ни към този момент не се нуждае от нови водноелектрически централи. Още през 2018 година България е постигнала задачата си 20% от електрическата енергия да е от такива мощности. До края на 2030 година делът на сила от възобновими източници би трябвало да е 27,09%, само че е планувано тя да пристигна от вятърна и слънчева сила, както и посредством увеличение на потреблението на биомаса.
Все отново възбраната няма да важи за към този момент утвърдените капиталови планове и издадените разрешителни за създаване на вецове.
Когато оттокът на реките е доста дребен, има въведени ограничавания и забрани в проекта за ръководство на речните басейни и не е обезпечена хидравличната непрекъсваемост на реката, водовземането от вътрешни реки ще бъде напълно неразрешено, а освен за електропроизводство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР