Забранява и да се премълчават факти пред лекаря Мъж в

...
Забранява и да се премълчават факти пред лекаря Мъж в
Коментари Харесай

Закон за задълженията на пациента забранява въоръжени да стъпват в болница

Забранява и да се премълчават обстоятелства пред лекаря
Мъж в сериозно състояние докаран в незабавното в Самоков, близки отхвърлят болесттите му и бият екипа, че не го съживил

Ангажимент да не премълчава никакви обстоятелства, когато му се снема анамнеза, ще има пациентът и това ще се запише в закон. Това заяви зам.-шефът на парламентарната здравна комисия доктор Александър Симидчиев. Депутатът от Демократична България изясни, че той приготвя измененията, те към този момент са утвърдени от сътрудниците му в ръководещата коалиция.

Най-вероятно специфичният раздел за отговорностите на пациента ще влезе в закона за здравето.

По думите на доктор Симидчиев в този момент волно или несъзнателно се случва пациентът да не даде вярна информация на лекаря, което затруднява лекуването. Той разяснява тематиката пред bTV във връзка нападението над доктор от незабавната помощ в Самоков. В събота вечерта близки на умрял пациент нападнаха филиала на незабавната помощ, трошиха порти, събаряха инсталация, а целият дежурен екип се барикадира вътре. “Бяха десетки, разрушиха вратите и ме нападнаха, удряха ме ”, описа доктор Любомир ал Хакак. Ударите са били по главата, гърба и вратите. “Още пробвам да осмисля случилото се. За първи път в живота си претърпявам такава експанзия ”, изясни доктор Ал Хакак. 53-годишният Борислав Петров бил докаран в положение, несъвместимо с живота, с рисково високо кръвно и белодробен оток. Страдал е от тежък диабет. Спешният доктор извикал двама лекари от болничното заведение, в това число реаниматор. На пациента са направени голям брой проучвания и цялостен размер реанимационни дейности, само че положението му е било сериозно и не разрешавало да го откарат в София, както упорствали околните. Екипът не съумял да избави мъжа и това провокирало експанзията. Двамата синове на умрелия са задържани за 24 ч. Според полицията точно те са нанесли ударите на доктор Ал Хакак. Само намесата на служителите на реда съумяла да избави лекарите и техниката от погрома. Те останаха там и през нощта.

Българският лекарски съюз осъди експанзията още в събота. В квалифицираните отговорности на пациента ще бъде написана и цялостна възбрана за влизане на въоръжени лица в лечебни заведения, заяви още доктор Симидчиев.

Съпругата на умрелия Маргарита Петрова обаче отхвърля да е имал други болести. “В един миг нямаше никой при него. Остана самичък с апаратурата, никакво внимание не му обърнаха. Поисках да го закараме в София - не ни дадоха ”, описа тя пред Нова тв. Синовете ѝ нямали общо с побоя, те припаднали, като научили за гибелта на татко си. “Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванах доктора да го удрям, а той се затвори в стаята ”, сподели Маргарита.

Когато медицината се практикува по стандартизирани правила, тези случаи ще намалеят. Десетилетия наред опазването на здравето не е било водеща тематика, разрушено е доверието, то се гради дълго и мъчно, разяснява доктор Симидчиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР