Забранено е влизането през нощта на три известни плажа в

...
Забранено е влизането през нощта на три известни плажа в
Коментари Харесай

Костенурки затвориха плажовете в Анталия

Забранено е влизането през нощта на три известни плажа в турския курортен окръг Анталия поради началото на сезона на гнездене на костенурките карета (Caretta caretta), които са заплашен тип, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ".

Забраната за влизане на плажовете Чъралъ, Олимпос и Патара е в действие от 20 часа до изгрев слънце. За нарушителите се планува санкция до 109 785 турски лири (6 699 долара), показва турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Между май и септември костенурките Caretta caretta и зелените костенурки посещават плажовете по цялото продължение на крайбрежието от Кушадасъ в егейския окръг Айдън до Анамур в южния окръг Мурсин, с цел да снесат яйцата си.

Основните места за гнездене на застрашените типове са плажовете Патара, Чъралъ, Белек, Сиде и Каш в окръг Анталия и плажът Изтузу в окръг Мугла (Югозападна Турция).

" В Патара предходната година на брега излязоха 957 костенурки Caretta caretta, които направиха 316 гнезда ", уточни професор Еюп Башкале от университета Памукале, който е началник на екип от 14 специалисти, проверяващи плажа. По думите му близо 17 000 дребни костенурки Caretta caretta са влезнали в морето предходната година.

Строго неразрешено е и паленето на огън и разпъването на палатки на посочените плажове.

Миналата година от 124 гнезда на плажа Чъралъ са се излюпили към 3000 дребни костенурки, а от четири гнезда на плажа Олимпос - 160 костенурки.

Осем чиновници охраняват на смени плажовете Чъралъ и Олимпос 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, уточни пред организация Демирьорен Ердал Елиньоз, ръководител на Комисията за отбрана на крайбрежната зона в региона на Чъралъ.

Елингьоз съобщи, че денем чиновниците осведомят локалните и задграничните туристи за възбраната за влизане на плажа през нощта, с цел да не им бъдат налагани санкции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР