Забранени събеседници няма и не трябва да има. Това заяви

...
Забранени събеседници няма и не трябва да има. Това заяви
Коментари Харесай

След казуса с Митрофанова директорът на БНР: Забранени събеседници няма и не трябва да има

Забранени събеседници няма и не би трябвало да има. Това съобщи пред БНР шефът на националното радио Милен Митев две седмици откакто медията не излъчи изявление на съветския дипломат в България Елеонора Митрофанова в предаването " Политически неточно " с Петър Волгин. Интервюто бе записано авансово и трябваше да бъде излъчено на 16 декември, само че бе спряно, откакто програмният съвет на медията реши, че то нарушава етичните стандарти и разпоредбите на публичната медия.

Преди да бъде спряно, реакции имаше от няколко организации, както и от Движение за права и свободи, което докара до реакции дали прекъсването на записа е цензура, до каква степен без значение е националното радио и дали се е поддало на политически напън.

Пред радиото Митев съобщи, че в международната процедура има правени изявленията с други съветски посланици след началото на войната, които по думите му са получили доста положителни мнения, само че разликата била, че публицистите са задавали остри и неуместни въпроси.

" Аз не бих си разрешил да давам оценка дали това е най-правилният метод да се води изявление, само че мога да кажа, че когато се води изявление с една страна, участник във боен спор, и то страна, която е почнала спора, има неща, които няма по какъв начин да не бъдат заложени като въпроси. От журналиста зависи да зададе тези въпрос, с цел да изчопли тази информация, която интересува всички ", счита той.

Митев добави, че в националното радио всички се стремят да бъдат основани условия, тъй че публицистите да се усещат свободни в своята работа. " Колегите се стремят да има редакторска интервенция единствено в по-крайни случаи. Това не значи, че няма следене за съблюдаване на правила и публицистични стандарти или че не може въпреки всичко да има редакторска интервенция. Право на всяка медия е да води своя публицистична политика и да преценя до каква степен е възможно дадени материали да бъдат излъчени в ефир ", изясни Митев и още веднъж съобщи поддръжка за взетото решение от програмния съвет на радиото да не допусне излъчването на изявлението с съветския дипломат Елеонора Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно ".

Той съобщи, че няма сигнали за оказан напън върху който и да било от ръководителите в радиото да вземе едно или друго решение. Според него обстановката обаче е посочила, че има какво да се усъвършенства в метода на работа.

Митев добави, че въпросът с Митрофанова е посочил, че в обществото има сериозен спор за това къде са границите на свободата на словото. По думите му на БНР му отива да води подобен спор по тази причина, при започване на 2024 година Българското национално радио ще провежда полемика по тематиката за свободата на словото и дезинформацията, разгласи генералният шеф.

 

За присъединяване във форума ще бъдат поканени всички заинтригувани страни, представители на институциите, медиите, университетските среди: " Очевидно има огромна сензитивност в обществото ни по тази тематика и в реда на нещата е да чуем гледните точки и да забележим какво ние като публично радио можем да създадем. Много е елементарно да се разгласи нещо, което не ти харесва, за агитация, както и да се разгласи едно решение, с което не си склонен, за цензура. Така че точно за това е смисълът да се направи една по-широка полемика, с цел да може всеки да се опита с ясни причини да отбрани своята теза ", съобщи той.

Добави, че въпросите за свободата на медиите през последните години нарастват, а самите медии са принудени да се борят с от ден на ден провокации.

" Когато финансите не доближават, постоянно съществува риск да започнеш да продаваш независимостта и свободата си. Финансирането при публичните медии основава опция да има щит сред публицистите и админите в страната, които дефинират финансирането, означи той. И добави, че задачата на управлението е да сътвори тази бариера, с цел да се обезпечи опция на публицистите да работят свободно и удобно. Въпреки това той означи, че заплащането на чиновниците в БНР идната година няма да бъде променяно по отношение на това през 2023 година

Митев обаче регистрира като триумф увеличените заплати през 2023 година Дълги години възнагражденията в БНР не бяха променяни или бяха променяни единствено като част от общо нарастване в администрацията, напомни той. По думите му в последните 10 години заплащането в радиото непрестанно изостава, което прави медията неконкурентна на пазара на труда и което води след себе си голям брой опасности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР