Забраната за внос от Украйна може да важи само един

...
Забраната за внос от Украйна може да важи само един
Коментари Харесай

Забраната за внос от Украйна може да важи само един ден, ако на 25 април има общоевропейско решение


Забраната за импорт от Украйна може да важи единствено един ден, в случай че на 25 април има общоевропейско решение.

Това, което се случва е ужасно, през септември беше 18,7%, а специалистите предвещаваха, че пикът ще е в средата на 2023 година

Това съобщи по Българска национална телевизия министърът на стопанската система Никола Стоянов. Към края на март инфлацията е била 14% по данни на Национален статистически институт.

Министърът регистрира, че спадът на цените на горива и на енергийни запаси стартира да се отразява.

Стоянов счита, че за момента държавното управление е съумяло да спре растежа на цените, при млечните артикули има дребен спад, при прясното мляко – 1%. Надява се през април да има по-голям спад на цените.

Това деформиране на цените, което се получи у нас, е поради външни фактори, само че и поради структурни проблеми, нерешавани с години, тъй че има още работа, сподели той.

Стоянов споделя, че е допустимо тя да работи единствено един ден, на 24 април, след като влиза в действие. Очаква се във вторник да излезе общоевропейско решение.

От една страна, има митинг на зърнопроизводителите, които действително се оплакват от нелоялна конкуренция посредством вноса на продукция от Украйна.

От Брюксел са разбрали, че проблем има и дружно ще се откри общоевропейско решение, сподели той.

Предложени са някои разновидности, договаря се още върху тях и упоритостта е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от Европейски Съюз, посочи Стоянов и добави:

„ Фокусът е в действителност върху решение, което да помогне и да реши казуса. Транзитът е значим за приграничните страни, тъй като в солидарността си с Украйна концепцията беше това да са коридори на солидарността, т.е.

само че въпреки това, тази продукция остана в 4-5 пригранични страни, а не отиде към останалите. В момента страни от Европейски Съюз внасят същите артикули от Южна Америка, а тук пазарът е засипан със стока “.

Логистиката не сработи добре, както и концепцията на тези коридори, и по тази причина ще се работи върху това по-добре да действат директно, а освен стоките да остават в приграничните региони,

Според него, въвеждането на мито е една от опциите за решение на казуса, в случай че се реши на европейско равнище и се позволи на тези страни за съответни артикули.

А множеството от тези артикули обаче са борсови и цената в последна сметка е борсова. Украинските производители не съблюдават същите европейски условия.

„ Ако се вземе във вторник общоевропейско решение на въпроса, изрично условието на такова решение ще бъде всяка от страните да снеме всяка от възбраните, които едностранно е въвела.

На въпрос дали България ще се откаже от възбраната, в случай че във вторник не се стигне до общоевропейско решение, министърът беше безапелационен, че няма да се откажем и ще продължим да я вкарваме.

През последните месеци държавното управление поставя големи старания да се понижат цените на питателните артикули и въпреки всичко този импорт въздейства на това. Никола Стоянов е оптимист, че другата седмица ще има решение на казуса от Европейска комисия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР