Забраната за внос на слънчоглед, сухо мляко и нерафинирано олио

...
Забраната за внос на слънчоглед, сухо мляко и нерафинирано олио
Коментари Харесай

Земеделският министър: Забраната за внос на мляко, олио и слънчоглед да остане до края на 2023-а

Забраната за импорт на слънчоглед, изсъхнало мляко и нерафинирано олио от Украйна да бъде удължена най-малко до Нова година.

“Заявката е направена, доказана е, чакаме решението на Европейската комисия след 15 септември, когато изтича сегашният период. ”

Това стана ясно от думите на земеделският министър Кирил Вътев на брифинг във отрасловото министерство, след извършената среща с представители на производители и преработватели на слънчоглед.

Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев съобщи, че не престават да упорстват за унищожаване на възбраната като непазарна процедура, само че позицията на зърнопроизводителите е да не престават да упорстват за противоположното.

Затова всички чакат решението на Европейска комисия след 15 септември.

Вътев въпреки всичко дефинира събранието като умерено и потребно, само че уточни, че не се стигнали до основни решения.

“Залежът от слънчоглед в склада, зависи от реализацията на олио на пазара. Има доста олио при преработвателите, а те нямат опция да изкупуват целия слънчоглед ”, уточни още той.

Радослав Христов - ръководител на националната асоциация на зърнопроизводителите, сподели, че слънчоглед има, олио има и не се чакат разтърсвания в цените, като прикани жителите да не се презапасяват с олио. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР