Забраната за развъждане и внос на норки в България вече

...
Забраната за развъждане и внос на норки в България вече
Коментари Харесай

Забраниха развъждането и вноса на норки в България

Забраната за отглеждане и импорт на норки в България към този момент е реалност. Това разгласи в профила си във фейсбук вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

" След извършеното публично разискване и направените мнения по всички постъпили мнения, подписах окончателната заповед за тази възбрана ", отбелязва министърът. Той акцентира, че норките са инвазивен за България тип , който нанася съществени вреди върху локалните екосистеми, когато попаднат там.

" Условията в единствената плантация у нас са неподходящи и са причина в последните години норки да навлизат в територии от дивата природа и да нанасят вреди ", показва още Сандов.

От пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оповестиха по-късно денем, че министърът е подписал към този момент заповедта на съображение на Закона за биологичното многообразие . Това решение цели съкращаване на общия брой екземпляри от типа американска норка, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие в България, означават от ведомството. 

В началото на април  бе наредено  да се прекрати развъждането на типа американска норка (визон) (Neovison vison) у нас. Тогава министерството се базира на текстове от Закона за биологичното многообразие, съгласно които със заповед министърът може да забрани „ вноса, развъждането и развъждането на неместни скотски, растителни и гъбни типове, в това число подвидове и вариетети, в случай че инцидентното им освобождение в дивата природа ще заплаши съществуването на локални типове от дивата флора, фауна и микота “.
Поради мощното си негативно влияние върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху стопанската система в Европа, типът е включен от учените под номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа, както и на предпочитаните инвазивни непознати типове за България.

От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите показват също, че през последните 20 години в Европейски Съюз са въведени забрани за рандеман на скъпи кожи от животни , включително и от типа американска норка, в редица страни – Англия, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Оттам прибавят, че възбрана за развъждане на норки и животни за скъпи кожи има на процедура и в Германия, Швеция и Швейцария, където условията за изискванията за развъждане, настаняване, хуманно отношение и други са толкоз повишени, че няма икономическа успеваемост от тези ферми. Извън Европейски Съюз възбрана за развъждане на животни за скъпите им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои елементи от Съединени американски щати и Канада и други, напомнят още от Министерство на околната среда и водите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР