Забраната за разпоредителни действия ще е поне до февруари догодина

...
Забраната за разпоредителни действия ще е поне до февруари догодина
Коментари Харесай

Тагарев блокира продажбите на близо сто ненужни имотa на МО

Забраната за разпоредителни дейности ще е най-малко до февруари следващата година

Военният министър Тодор Тагарев е замразил продажбата на ненужни близо 100 парцела на Министерството на защитата (МО) за най-малко няколко месеца. Това излиза наяве от отговор от ведомството му след питане на „ Флагман “.

Повод за връзката бекоито съгласно началните тръжни цени бяха за близо 30 млн. лева Част от тях бяха в столицата София. Пускането им за продажба бе станало мотив за предизборна офанзива от страна на представители на ГЕРБ към министъра.

В тази връзка отправихме питане до МО каква е повода за анулацията на търговете, какво е наличието на докладната бележка, която е употребена като съображение за прекратяването на продажбите, и дали нападките от страна на политици от ГЕРБ е повлияла за решението на Тодор Тагарев.

“Изложените претекстове в Докладна бележка № 20-26-436/16.10.2023 година са обвързани с осъществявания все още Стратегически обзор на отбранителната политика на Република България, чието осъществяване е разпоредено с Решение № 676 от 29 септември 2023 година на Министерския съвет, се показва в отговора от МО. Със същото решение, което е оповестено в Информационната система за правна информация на Министерски съвет и е общодостъпно, реализирането на общото управление по организацията, провеждането и отчитането на резултатите от Стратегическия обзор на отбранителната политика на Република България се разпорежда на министъра на защитата.

В посочената докладна бележка е препоръчано производствата по осъществяване на разпоредителни дейности с парцели – държавна благосъстоятелност в ръководство на Министерството на защитата в интерес на трети лица, да се прекратят до привършване на Стратегическия обзор. В тази връзка са анулирани и прекъснати тръжните процедури за осъществяване на търгове с скрито наддаване за продажба на недвижими парцели - частна държавна благосъстоятелност в ръководство на Министерството на защитата.

Всички анулирани и прекъснати тръжни процедури са за парцели със статут на частна държавна благосъстоятелност, с отпаднала нужда за Министерството на защитата и Българската войска, в ръководство на МО и преценката за бъдещи разпоредителни дейности е въпрос на целенасоченост, която е в пълномощията на ръководителя на ведомството ”, осведомят още от министерството.

Според План-графика за 2023 година на парцелите с отпаднала нужда за МО има 94 единици, планувани за продажба . Графикът, както нормално, не е спазен. Тази година не е осъществена нито една договорка

Поддръжката и опазването на непотребните парцели обаче коства скъпо на ведомството.

Миналата седмица Тодор Тагарев бе в Народното събрание. Там кореспондент на „ Флагман “ попита какво ще става с ненужните парцели на МО, откакто той е замразил продажбите.

„ Има хубави хрумвания в Народното събрание и аз по-късно отивам в Комисията по защита, уточни министърът. Там в точка „ Разни “ или в блицконтрола може да дискутираме този въпрос – по какъв начин парцелите, които са с отпаднала нужда за Министерството на защитата, да бъдат употребявани, тъй че ние да осигурим жилища за военнослужещите . Там разновидностите са няколко, дано да не обуславям към какъв вид, само че това е една не неприятна концепция и това би ни помогнало като един от многото детайли, посредством които ние ще търсим решения да окомплектоваме Българската войска “, разяснява още той.

Иначе Стратегическият обзор на защитата е планувано да завърши до края на февруари следващата година . Това бе доказано от министър Тагарев пред БНР в неделя.

Поне до тогава покупко-продажби с парцели няма да се реализират . А рискът е поради популистки политически офанзиви още дълго военното ведомство да остане притежател на голям брой имоти с отпаднала нужда. Това с изключение на до непотребни разноски, води и до блокиране на вложения и пропуснати изгоди за обществото.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР